1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Ska skoltid ägnas åt fördjupning i egna hobbies?

Nyheter • Publicerad 16 januari 2007

I dagens gymnasieskola har eleven möjlighet att fördjupa sig i en rad olika områden. I dag kan gymnasieelever på Knut Hahn-skolan i Ronneby till exempel ha fotboll, innebandy, orientering eller simning som specialinriktning på sin utbildning, och i höst utökas skolans idrottsprofil med tillvalet golf.

Sedan finns det tillvalskurser alla gymnasieelever kan välja. I Karlskrona kan man bland annat fördjupa sig i 50 poäng "pop/rockensemble" eller "desserter till vardag och fest". Häromåret fanns även tillvalet "politik och sång".

Att ungdomar idrottar är bra. Idrottsutövande ungdomar brukar dessutom klara sig bra i arbetslivet.

Men eftersom samhällets, och skolans, resurser alltid är begränsade borde vi kanske någon gång till exempel ställa oss frågan: ska skolan lägga resurser på att idrottsutbilda de elever som själva sökt sig till en idrott? Alla elever ges ju redan möjlighet att bekanta sig med olika idrotter på det obligatoriska ämnet idrott.

På samma sätt borde vi fråga oss: när det i dag står både musik och matlagning (hemkunskap) på skolschemat - ska skolan också erbjuda samma ämnen även som valfri kurs?

Är det verkligen att hushålla med skolans resurser?

Pierre Kjellin
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.