1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Sittande eller stående?

Nyheter • Publicerad 24 oktober 2003

Människor lyssnar med öronen och tittar med ögonen. Det har vi alltid gjort och kommer antagligen att fortsätta med. Det är inte frågan för dessa funderingar, utan om man sitter eller står när man lyssnar och tittar. Det torde vara oväsentligt så länge man kan tillgodogöra sig en konsert, balett eller teaterföreställning. Möjligen blir man kanske trött i benen om man står för länge.

Nej, det måste vara någon annan skillnad, annars skulle verkligheten se annorlunda ut. Det handlar om beskattning. Om någon väljer att gå på en utomhuskonsert så belastas hans eller hennes biljett med 25 procents moms, men om samma människa går för att lyssna på en operaföreställning är momssatsen bara 6 procent.

Är det politikers uppfattning att utomhuskonserter, eller inomhusditon, för en stående publik, alltid kommer att locka stora och för beskattning lönsamma skaror, medan opera och balett vänder sig till en mera sparsmakad publik som hellre sitter än står?

Är den lägre skattesatsen månne ett kulturstöd? I så fall skickar det ju signalen att utomhuskonserten för den stående publiken inte är kultur. Vi tar hellre riktade bidrag till "finkulturen" än en ojämlik beskattning.

Det är samma sak med reklamskatten. Det innebär att dagstidningarna tvingas betala reklamskatt, medan konkurrerande annonsmedier som direktreklam, reklam-tv och internet slipper den beskattningen. Det vore intressant om någon kunde förklara denna skillnad. Till saken hör att riksdagen beslutat att den ska bort, men finansminister Bosse Ringholm vill inte lyssna på det örat.

Är inte det ministerstyre, eller snarare ministerbångstyrighet?

Det vore också intressant om någon kunde förklara den här skillnaden. Om man köper en varutransportbil, med luft mellan transportutrymmet och förarplatsen, så är den momsbefriad. Om det däremot endast finns en skiljevägg, betalar du full moms, för i övrigt likadana bilar.

Likadant är det när du ska "äta ute". Om du hämtar maten och tar den med dig, så räknas den som livsmedel och du betalar 12 procents moms.

Stannar du kvar och äter den på plats, så betalar du 25 procents moms. Då är det antagligen inte livsmedel längre. Ja, jag har svårt att begripa alla dessa skillnader. Den kära läsaren kan säkert komma på flera.

Skattesystemet är svårbegripligt och ibland ett rent hånskratt i ansiktet på medborgarna.

Inga-Lena Fischer
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.