1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Siffror kvitto på regeringens strategi

Nyheter • Publicerad 9 juli 2014

KOMMENTAR De mörka molnen tycks hålla sig borta både från sommarsverige och landets sysselsättning. Arbetsförmedlingen rapporterade igår (den 9 juli) att i jämförelse med förra året anmäls allt fler lediga jobb utan att varslen ökat, och det samtidigt som antalet inskrivna minskar.

Den negativa trenden på arbetsmarknaden verkar vara på väg att vända. Det är ett bra betyg för den sittande regeringen. Och det är hoppingivande – för många.

För visst är det fortfarande människor som nyligen skrivits in hos Arbetsförmedlingen som får arbete, medan andra då hamnar allt längre från arbetsmarknaden. Chanserna är sämst för dem utan gymnasieutbildning. Men med en minskad mängd inskrivna kan man hoppas att Arbetsförmedlingens fördelar sina resurser klokt, och i större utsträckning bidrar till att förmedla vägar till självförsörjning åt dem som inte förmått på egen hand. För visst borde det gå. Arbetstillfällena rapporteras visserligen flest inom IT- och vårdsektorn, men finns också inom hotell, restaurang samt försäljning. Områden där också de som av olika skäl saknar lägre eller högre utbildning borde kunna skapa stort värde för arbetsgivaren och kollegiet.

Tyvärr är det att hoppas på mycket om dylika positiva rapporter ska lyckas påverka valutgången så att utvecklingen fortsätter i samma riktning.

Karin Elinder
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.