1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Se upp för dubbelarbete!

Nyheter • Publicerad 4 september 2010

Ännu en arbetsgrupp har sett dagens ljus. I går var det nämligen uppföljningsmöte på den träff som hölls på Hasslö i början av juli där fiskare och lokala politiker möttes för att diskutera hur man ska kunna stödja och utveckla det småskaliga fisket.

Det är som Peter Jeppsson (S) och Annicka Engblom (M) sa: när fiskarena kallar så kommer vi. Det är inte bara i valtider som våra riksdagsledamöter intresserar sig för en levande skärgård. De lokala politikerna var också representerade på Saltö, där mötet hölls den här gången. Där satt kommunalråden Tommy Olsson (KD) och Mats Lindbom (C) och så regionpolitikerna Susanne Svensson (S) och Bo Löfgren (FP) tillsammans med partibrodern Stefan Lundin.

Dessutom var fiskets organisationer representerade och jordbruksdepartementet hade skickat Ylva Engvall, sakkunnig i fiskefrågor. Där fanns Fiskeriverkets lokala representant forskaren Yvonne Walter, länsstyrelsens Lars Lundvall inte heller att förglömma. Jag kan inte räkna upp alla närvarande, men alla är ju lika viktiga kuggar i kampen för det småskaliga fisket.

Förra gången de träffades handlade mycket om klagomål och "kontrollgnäll". I och för sig är kritiken av fiskerikontrollen i högsta grad berättigad, men den leder ju ingen vart. Vi får se vad som händer när den nya havsmyndigheten bildas och Fiskeriverket läggs ner. Det måste vara slut på gnället och ambitionen ska vara att hitta konkreta förslag på hur man ska gå vidare.

Något om inte kan betecknas som gnäll är alla rapporter om de stora skador som orsakas av sälen. Ibland är två tredjedelar av fångsten torskäten. Nu är det absolut nödvändigt att få till stånd en reglerätt jakt på säl och en riktig förvaltningsplan för sälstammen. När naturen inte klarar rätt balans måste människan gå in och reglera. Det sa till och med Miljöpartiets representant Stephan Gyllenhammar på fiskekongressen i Göteborg förra helgen.

Efter några timmars diskuterande kom de församlade fram till ett antal åtgärder. De kontaktnät som finns med organisationer på andar sidan Östersjön ska utnyttjas. Där finns Yvonne Walter som sitter i Internationella Havsforskningsrådet, ICES, Bo Löfgren och Susanne Svensson har goda kontakter i Euroregion Baltic som innefattar områden i Sverige, Danmark, Polen, Kaliningrad och Litauen. Här behövs gemensamma tag för att påverka EU:s nya gemensamma fiskeripolitik, CFP som ska gälla från 2013.

En arbetsgrupp bildades med alla intressenter representerade. Där ska man kartlägga problemen, prioritera vad som är viktigast, formulera mål och lägga en tidsplan. Det är lovande att det händer något konkret med ett förhoppningsvis slagkraftigt resultat. Att bara gnälla, hur berättigade klagovisorna än är leder ingenstans.

Men samtidigt ska man inte glömma bort att samarbeta med de krafter som jobbar med biosfärområdet, där våra kustkommuner ingår och de båda fiskeområden som berör vårt län. Det ena täcker Österlen och Sölvesborgs kommun och det andra håller på att bildas med de övriga tre kustkommunerna.

Det är bråttom om vi ska ha några fiskare kvar i Blekinge. Det går inte att skylla på att de är så få. Det är ju fler än de som håller liv i skärgården och det är många som är beroende av ett hållbart och förutsägbart fiske i Blekinge.

Inga-Lena Fischer
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.