1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Rullande bordeller en skam för EU

Nyheter • Publicerad 21 januari 2006

Ingen kan väl ha undgått förspelet till Sveriges och Saudiarabiens fotbollsmatch. Hysteriskt, tycker somliga, och anser att vi borde ta seden dit vi kommer och inte blanda ihop sport och politik.

Det är ett märkligt resonemang, eftersom just sport har visat sig vara ett enormt medel för påtryckning i andra sammanhang, till exempel för att markera mot Sydafrika på apartheid-tiden.

Men så fort man gör den jämförelsen så är det ständigt någon som skruvar på sig och säger - nej men så kan man ju inte tänka. Eller - nej men här handlar inte om rasism. Nehej, inte det? Vad är det då, lite gammal hederlig ordning och reda?

Kritikerna har också menat, att vi inte kan valsa in i Saudiarabien och ha synpunkter på hur saker och ting ska skötas, för att sedan valsa ut igen och glömma alltihopa.

Nej, vi är nog tämligen många som är konstant medvetna om hur situationen för kvinnor ser ut i denna del av världen. Det glöms inte bort i brådrasket. Och det är inte just denna protest som skulle förändra alla de problem och svårigheter som finns, men droppen urholkar stenen. Förr eller senare går det att förändra även ett djupt konservativt samhälle, åtminstone lite. Amerikanska södern är ett exempel.

Men kanske borde Europa sopa rent framför egen dörr innan vi börjar snacka så värst brett. Under fotbolls-VM i Tyskland kommer det också att finnas en sorts system för sortering av män och kvinnor. Männen ska gå på fotbollsmatch och ha kul och dricka öl med kompisarna, och efteråt ska kvinnorna sära på benen mot betalning. Jag syftar givetvis på de bordeller som ska byggas enkom för detta evenemang.

Så länge vi har länder som uttryckligen legaliserar prostitution i EU, så länge ska vi vara ytterst försiktiga med att slå oss för bröstet i jämställdhetens namn.

Det urbota dumma argumentet att kvinnor som prostituerar sig ställer upp frivilligt, har för länge sedan fallit i denna tidsålder av människosmuggling. Varje år smugglas en halv miljon kvinnor in i EU för att säljas mot sin vilja. Allt enligt IOM (International Organisation for Migration).

Det är med andra ord omöjligt för en torsk att veta om just denna kvinna är smugglad eller inte. Och den som för övrigt tror att en prostitutionsaffär är frivillig för att det utbyts pengar mellan offer och förövare kan inte vara annat än totalt fantasilös. Den tyska legaliseringen av prostitution (och det gäller även Holland och andra prostitutionsliberala länder) är en djup skam för EU.

Unionen pratar vitt och brett om mänskliga och demokratiska rättigheter när nya länder ska antas. När det väl kommer till kritan ska det trots det vara tillåtet för en människa att mot betalning få besitta en annan. Vedervärdigt.

Den som trots det tycker att prostitution är en bra idé, borde fundera på om han eller hon skulle tycka att det kändes okej att en mor, syster, dotter, eller för all del en bror, skulle sälja sig till allehanda främmande människor. Så länge det blir nej på den frågan, så länge kan man fråga sig varför några andra kvinnor, eller män, då skulle vara mer lämpade för detta "yrke".

Tyvärr har trenden i EU under senare år varit att legalisera prostitutionen. Mot detta finns en rörelse i Norden och Baltikum som går åt motsatt håll, mot sexköp. Och Baltikum borde sannerligen veta. De har påtvingats sexturismen, bland annat från Sverige, under tillräckligt lång tid för att förstå vad det kostar av medföljande drogproblem och sönderslagna liv. En erfarenhet man nog får respektera som välgödd svensk.

Sylvia Asklöf Fortell
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.