1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Rösta hellre på Kalle Anka-partiet!

Nyheter • Publicerad 7 september 2006

När den så kallade folkpartiskandalen tycks

växa sig allt större, är det svårt att inte tolka rapporteringen i media som att politik numera är en rutten bransch.

Det är en nidbild. utom när det gäller ett av våra partier: Sverigedemokraterna.

Sverigedemokraternas gruppledare i Karlskrona, Richard Jomshof, anser att partiet oförtjänt kritiseras för sitt smutsiga förflutna. Sverigedemokraterna är ju inte ensamt om att bära på extremister och ohederliga personer i sitt historiska bagage.

Det har Richard Jomshof rätt i. Men vad han inte talar om är att sd långt ifrån gjort sig av med detta "bagage". Faktum är att det fortsätter att fyllas på, bland annat genom personer som fortfarande går till sd från högerextrema partier - och tvärtom.

Här är några exempel:

Mannen som ligger etta på valsedeln i Högsby kommun var så sent som 2004 medlem i Nationaldemokraterna. Ett annat exempel är sd:s förstanamn i Uddevalla, som var med i Nationaldemokraterna 2003-2004.

Som av en händelse har dessa två herrar "glömt" att uppge sina tidigare politiska engagemang för Sverigedemokraterna.

Men det är inte bara somliga Sverigedemokraters politiska bakgrund som är solkig. Många av dem som nu kandiderar för partiet är dömda för flera brott, inte sällan misshandel. Här är några av dem:

? Femtenamnet på Sd:s valsedel i Kristianstad, är dömd 12 gånger för bland annat försök till rån, dopingbrott, stöld och olaga vapeninnehav.

? Sd:s första och enda kandidat till Kalix kommun är dömd för kvinnomisshandel. Enligt polisens förundersökning har han upprepade gånger slagit sitt offer medan hon legat på golvet.

? En av Sd:s kandidater till fullmäktige i Hallstahammar är dömd för att för sex år sedan ha rånat och misshandlat en taxichaufför. Brottsoffret är ersättare i grannkommunen Västerås fullmäktige.

? En återfallsförbrytare, som så sent som 2001 dömdes för misshandel av sin dåvarande hustru och tidigare dömts för bland annat tre andra fall av misshandel, medhjälp till försök till bedrägeri, stöld, är sd:s förstanamn på en kommunal valsedel i västra Sverige.

De flesta som är aktiva i sd är trots allt laglydiga medborgare, men gårdagens BLT antyder ändå att partiet har en förmåga att locka allmänt missnöjda och personer med vag politisk uppfattning. Anna Wihlstrand, som toppar sd:s lista i Karlshamn kan till BLT inte ge något besked om vilka frågor hon vill driva i kommunen: "Vi har ingen lokal fråga. Vi vill bara kunna vara med och påverka här i kommunen", säger hon till BLT:s reporter.

Och sekreteraren i PRO i Tving, Nils Johansson, förklarar i onsdagens BLT att förutsättningen för att han nu gått med i Sverigedemokraterna är att partiet lovat att "rötäggen" från förr nu är bortrensade.

Att någon väljare med förståndet i behåll vill lägga sin röst på Sverigedemokraterna - ett parti som öppnar famnen för mindre seriösa och till och med kriminella och rent högerextrema individer - ja, det gör mig mörkrädd.

Pierre Kjellin
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.