1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Rosenbad allt skärare

Nyheter • Publicerad 17 januari 2006

Fyra av tio politiskt tillsatta tjänstemän i departementen har ingen bakgrund i rörelsen. Tidigare var det närmst ett krav att man måste ha varit med från början, i ungdomsförbundet SSU eller i facket, någon av organisationerna inom LO. Man måste ha den ideologiska kompassen. Så är det inte längre. Det visar en undersökningen som radioekot har gjort.

Många är rekryterade från den akademiska världen utan någon bakgrund i ideologin. På så sätt kan man också få in högre formell kompetens i regeringsarbetet. Det hör inte precis till den socialdemokratiska traditionen att läsa på universitet, även om man försöker allt vad man kan för att ändra på snedrekryteringen till högre utbildning. Lätt är det inte.

I ekot intervjuades bland andra den förre partisekreteraren Lars Stjernkvist, som konstaterade att man i sökandet efter s-märkta kandidater till de politiska tjänsterna i regeringskansliet har en allt smalare rekryteringsbas. Inte lät han heller särskilt bekymrad över att färre och färre är aktiva i politiken, att de som ska ha den ideologiska kompassen blir allt sällsyntare. Det är naturligtvis oroande, eller borde vara oroande, om man är socialdemokrat, men kanske ser det lika illa ut på den borgerliga sidan. Om det blir ett regimskifte i valet i september, ska ju ett stort antal "rättrogna" rekryteras. Det torde dock inte vara ett särskilt stort misstag att hävda, att en större andel av de borgerliga väljarna har en högre utbildning, även om de inte varit aktiva i politiken.

Det demokratiska problemet är detta. Den förtroendevalde politikern har sitt mandat från folket. Den handplockade "politruken", har sitt mandat från regeringen. Den förtroendevalde kan röstas bort, men hur säker kan man vara på att den politiskt valde tjänstemannen verkligen lämnar sitt jobb om det blir byte vid makten?

Dessa tjänster annonseras inte ut. Man får jobb om man är känd i kanslihuset, och har bekanta där som kan tala för en. Är man då både rödfärgad och akademiker, så kan man vara säker på att få jobbet. Nu börjar de röda tydligen bli så få, att man får nöja sig med kompetensen. Kompassen får ministrarna stå för.

Det kanske är därför som socialdemokraterna övergett den röda färgen till förmån för den rosa. Utspätt rött blir rosa, eller som det hette förr, skärt.

Inga-Lena Fischer
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.