1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Rör inte min femhundring

Nyheter • Publicerad 16 november 2005

Debatten kring Securitas och värdetransportrånen och vem som har ansvar för vad har nästan urartat. Justitieminister Thomas Bodströms uttalande att Securitas borde ta sitt ansvar eftersom de tjänar så stora pengar, har nästan fått passera helt obemärkt i debatten. Liksom uttalanden som: "Jag är lite förvånad över att det är regeringens, riksdagens, Riksbankens och polisens fel - men att ingenting sägs om dem som har det här uppdraget."

Må vara att justitieministern känner sig pressad i en situation när vi haft ett antal spektakulära värdetransportrån på kort tid, och över trettio (!) liknande rån i Sverige i år. Men någon måtta får det väl ändå vara. Sedan när blev brottsoffret den som ska ha ansvar för att ordna sin egen säkerhet? Markerar det en ny inställning från regeringen gentemot medborgargarden, eller vad?

Att ordna för att samhället fungerar som det ska, att laglydiga medborgare kan gå säkert (eller åka) på gatorna, att man inte riskerar att bli rånad, hotad, våldtagen eller mördad, det är rättsstatens, och regeringens, utan tvivel viktigaste uppgift. Utan det riskerar samhället att raseras i sina beståndsdelar. Regeringen, med dess förödande inställning till ordningsmakten och polisfrågor, ser inte sitt eget ansvar i det som nu händer. Följaktligen klarar regeringen heller inte av sin främsta uppgift gentemot det svenska folket. Att Bodström då har mage att säga till Securitas att de måste ordna sitt problem själva, det är faktiskt oerhört. Det är som att säga till medborgarna att ordna sitt eget beskydd, bäst de kan. Tala om att ge upp inför brottsligheten.

Sen måste jag undra över Finansinspektionens förslag att avskaffa stora sedlar för att på det viset förhindra dessa värdetransportrån. Jo, jag kan förstå att man anser tusenlapparna överflödiga. Men att så småningom vilja avskaffa även hundralapparna för att det ska bli mindre intressant att råna transporterna och försvåra för den svarta marknaden? Det är ett av de knasigaste förslag jag har hört på länge. Vore det inte betydligt bättre att få en polis som fungerar och kan bedriva konstruktiv spaning, samt förändra reglerna på till exempel arbetsmarknaden? Jag är den första att hålla med om att vårt land har problem med den svart arbetskraft, skattefusk och dylikt. Men att avskaffa stora sedlar för att komma åt det, det är ju som att försöka slå ihjäl en dinosaurie med en nubbhammare.

För att inte tala om att en ekonomi där mer och mer betalas med kort blir ytterligare ett steg mot kontrollsamhället. Vill vi verkligen att storebror ska kunna följa alla våra köp i allt från matvaror till möbler och andra, högst privata, utgifter? Nej tack, det vill åtminstone inte jag. Det finns tillräckligt mycket kontroll över mig och dig som det är, redan idag. Låt oss ha kvar våra femhundringar, och gör något åt det verkliga problemet - den eskalerande grova brottsligheten.

Men med tanke på herr justitieministerns resonemang här ovan, verkar det inte ens finnas vid horisonten.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.