1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Ris och ros om valrörelsen

Nyheter • Publicerad 20 september 2010

Ingen kan förneka att det har varit en synnerligen intensiv valrörelse, och alla har varit överens om att valet skulle bli mycket jämnt. Så blev det också. När det här skrivs är det fortfarande inte klart om Sverigedemokraterna blir vågmästare eller inte i riksdagen.

Frågan är åt vilket håll våra valrörelser går. Många ansåg att denna valrörelse skulle bli både intensiv och smutsig. Intensiv ja, men smutsen uteblev till stora delar, åtminstone när det kommer till fula knep och verbala personangrepp. Det är positivt.

Däremot är det naturligtvis fullständigt oacceptabelt att människor som engagerar sig politiskt lever under hot och riskerar att bli nerslagna utanför sitt hem. Något som drabbade Centerns Fredrick Federley i förra veckan. Det finns uppenbarligen anledning att misstänka att dådet var politiskt. Igår kunde alla se honom uppträda med blåtira under ögat i SVT:s valvaka. Sådant ska inte hända i en demokratisk stat!

Men vi har även kunnat se en förskjutning mot en mer jippoartad valrörelse än tidigare. Ett förytligande och mer tramsigheter. Framför allt TV4 har fått kritik för sitt sätt att hantera partiledarna, med till synes okunniga och dåligt pålästa utfrågare. Strippor på vänsterpartiets valmöte (vilket annat parti skulle ha kommit undan med det, inte skulle man kunna skylla på burlesk humor där?) och frierier i direktsänd tv

Opinionsundersökningarna har däremot inte varit fler i år än 2006 och 2002, enligt statsvetaren Sören Holmberg. Däremot har de slagits upp större. Bör de förbjudas de sista dagarna innan valet? Diskussionen lär blomma i eftervalsdebatten.

Sylvia Asklöf Fortell
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.