Regera tillsammans
Det är måhända sant att de fyra borgerliga partiledarna inte är så överväldigande karismatiska. Men de är eniga och de vet vad de vill. Att de i dag inte kan utpeka vem av dem som ska bli statsminister om de vinner valet - vilket inte längre är uteslutet - hade ett rimligt svar på när de framträdde i SVT:s Agenda i förrgår kväll: det beror på vilka preferenser väljarna har.
I dag går de fyra ut i en gemensam kampanj som tar sikte på att det behövs förändring på centrala områden i det svenska samhället och att de har ett program för det. Fiffigt har man övertagit det socialdemokratiska ledordet "tillsammans" och givit det en annan innebörd.
När vi nu vet vad sittande regering har att sätta emot borde valet vara lätt för dem som tvekar. Det är en fråga om å ena sidan passivitet och självbelåtenhet , å den andra nya idéer, krav och klara besked. Men inte revolution.
Den borgerliga grundtanken är att utan tillväxt blir det på många områden svårt att göra något annat heller. Därför sätter de fyra en tillväxt på 3 procent som mål. Det räcker inte med att fördela, man måste också skapa resurser, är temat.
I kampanjen levereras inte så många nya löften. Dess största värde ligger i att man går fram på gemensam front. Och precis som i Agenda är intrycket att viljan att göra något gemensamt är genuin. Enade de stå. Därför har de inbördes soloturerna blivit färre. Centern bytte fot i frågan om familjepolitiken. Fp drog tillbaka en del löften. Kd ställde en sorts ultimatum.
Moderaterna fortsatte med sin skattepolitik. Men samtidigt är de kompromissvilliga. Väljarna inser att det blir inte en skattepolitik som moderaterna vill ha den och inte en familjepolitik som kd önskar. Kompromissen är nödvändig.
Om man sedan ska kalla kampanjen för "historisk", som moderaternas partisekreterare Johnny Magnusson gjorde i går, kan diskuteras. Det är ju sanningen att säga inte någon valplattform, inte ett gemensamt program. Men en stabil gemensam grund för regeringsförhandlingar.
Hur ser socialdemokraternas och vänsterpartiets gemensamma valplattform ut? Ska vi få veta det i förväg eller ska det bli nya mörkrumsförhandlingar nätterna igenom i Rosenbad? Och nya krav från Gudrun Schyman om att få bli minister?
Ett helt nytt förslag finns det förresten faktiskt i borgarkampanjen: slopade arbetsgivaravgifter för rehabiliterade långstidssjukskrivna som anställs av ett företag , under 180 dagar.
Den flyter inte stilla, denna valrörelse, vilket socialdemokraterna hade räknat med. Nu syns skillnaden tydligt på förvaltare och förnyare.