1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Rädda socialförsäkringarna

Nyheter • Publicerad 22 november 2003

Bo Könberg och folkpartiet verkar nästan en aning omtumlade av att statsminister Göran Persson visat sig öppen för en reform av socialförsäkringarna. Vid en debatt i riksdagen sa Göran Persson att det kanske kunde bli aktuellt framåt sommaren. Det bådar gott.

För i ett land där antalet sjukskrivna på bara några år fördubblats måste något göras åt finansieringen och konstruktionen av försäkringssystemen. Misstron mot dem är redan utbredd. Många tror att det inte finns några pengar kvar den dag de själva behöver hjälp.

I en partimotion resonerar fp om motiven. Fp vill ha ett stabilt system liknande det nya pensionssystemet. Det ska omfatta sjukförsäkringen och arbetslöshetsförsäkringen. Socialförsäkringarna ska ligga utanför statsbudgeten och egenavgifterna ska fonderas för att klara variationer i uttagen olika år. A-kassan kan bli en konfrontationspunkt där den socialdemokratiska vänstern kan vara svår att få med, men försöka duger.

Det har under årens lopp varit mycket diskussion om den så kallade inkomstbortfallsprincipen ska gälla, som innebär att man ska få ersättning i förhållande till den inkomst man förlorar. Avgiften beräknas i dag på inkomsten men alltför många får sedan inte ut förmåner som står i proportion till det man betalat in eftersom det finns ett tak för utbetalningarna.

Detta är politisk äventyrligt eftersom de som betalar, men inte får ut försäkringsersättning i relation till avgiften, inte ser systemet som legitimt. Det gör det allt svårare att få uppslutning bakom ett obligatorium. I dag verkar till och med centern ha övergett sin "grundtrygghet" för en ersättning motsvarande inkomsten och inbetalningarna. Det ska vara "raka rör" mellan inbetalning och förmån. Medborgaren måste känna förtroende för att samhället garanterar tryggheten.

Folkpartisterna tar också, mera som ett sidospår, upp ett resonemang om finsamsystemet som innebär att man kan använda sjukersättningsmedel för att snabbare rehabilitera sjukskrivna. Ett effektivt sätt att spara pengar och lidande.

Om allt detta kan troligen alla partier utom vänsterpartiet enas. Värre kan det bli med en reform av arbetslöshetsförsäkringen där fp vill följa arbetslinjen och skärpa kraven på den som får ersättning.

En reform av socialförsäkringarna är nödvändig därför att det inte kommer att gå att klara finansieringen i långa loppet. Men den är också nödvändig för att överbrygga klyftan mellan en stor del av medborgarna och politikerna. Alla partier bör ta ansvaret för en reform för att den ska bli stabil och långsiktig. Det kommer att bli mycket rabalder under tiden man diskuterar och utreder. Men alla inser nog under den processen att det inte finns någon genväg om man vill rädda socialförsäkringen. I dag är en halv miljon svenskar förtidspensionerade. Det har aldrig varit fler än i dag. Nu brådskar det att göra något.

Lennart Hjelmstedt
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.