1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Procenten

Nyheter • Publicerad 27 november 2003

Det är bara en enda procent som skiljer vänsterns och de borgerligas budgetförslag åt, men åhörarna kommer att få uppfattningen att det är 99 procent. Det sa kommunalrådet Mats Johansson (s) vid Karlskronafullmäktiges debatt i går.

Räknat i pengar, ja, är det en försvinnande liten del. Och det är inte så egendomligt. Kommunerna har numera inte så stort utrymme för egna initiativ och beslut. Regeringen kommer med rättighetslagstiftning som kommunerna bara har att expediera och finansiera. Alltså blir det ett krympande utrymme för ideologisk debatt. Men frågan är om inte den procenten skulle kunna bli större ifall s inte motsatte sig privata entreprenörer på det kommunala området.

Ideologin finns alltså där och är viktig. Oppositionsrådet Kent Lewén (fp) och moderatledaren K-G Svenson liksom kd-ledaren Tommy Olsson och c-ledaren Mats Lindbom var nog så ideologiska när de angrep sossarnas motvilja mot friskolor, kooperativ och alternativ i omsorgen. Mats Johansson, däremot, tyckte att vänsterns budget är så bra att den talar för sig själv. Inte så lite självbelåtenhet på vänsterkanten.

Visst. Låneskulden krymper sakta men är fortfarande 600 mkr och en kvarnsten. Och visst tog han på sig sin del av fallisemanget med Karlskronahem som en gång förbyggde sig och tvingade kommunen att rädda företaget från konkurs. Men trots rekonstruktion är ju företaget ett monument över en socialdemokratisk centralistisk elefantiasispolitik med närmare 4 000 lägenheter.

Kommunalpolitiker måste vara kluvna. Man måste kunna kritisera sådant men likväl kraftsamla när kommunen är hotad. Den här gången gäller det att rädda marinen kvar när försvarsbeslutet ska tas nästa år. Johansson var orolig att om militären fick avgöra så skulle det bli avståndet mellan Lidingö, limousinen och högkvarteret som skulle bli utslagsgivande. Det finns fog för den oron, det lärde oss fallet med KA 2 där beslutsunderlaget var tillrättalagt för att rädda KA 1. Detta är det riktigt allvarliga hotet i dag eftersom Kockums framtid är så intimt knutet till marinen. IT-sektorn är däremot vid gott mod och i gott skick.

Vad majoriteten inte har svar på är hur kostnadsproblemen i barn- och äldreomsorgen ska mötas. Eller hur de omfattande sjukskrivningarna inom kommunens personalstab ska kunna minskas. Men framför allt är det ovilligheten från majoritetens sida att prova nya grepp som att kommunen ska erbjuda jobb i stället för socialbidrag, ett förslag från Fyrklövern. Där slår den ideologiska bromsen visst till igen.

Lennart Hjelmstedt
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.