1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Problemet ligger vid Sissebäck

Nyheter • Publicerad 4 oktober 2001

Infrastrukturpropositionen som äntligen kom i går, säger inte ett ord om Blekinge. Näringsminister Björn Rosengren utlåter sig i Aftonbladet och där nämns E 22 och elektrifieringen av Blekinge Kustbana.

Det är allt, men i gårdagens regionfullmäktige lovordades propositionen av Mats Johansson (s). Man kan undra varför.

Vi har inte fått ett enda löfte, eftersom propositionen bara är en ram, ingen detaljstyrning. Björn Rosengrens "aftonbladspropp" ger heller ingen anledning till jubel. Det är knappt ens vad vi blivit lovade tidigare. Finansieringen av kustbanan var klar. Sedan backade Banverket. Man hade "glömt" att stationerna också behövde byggas om. Kostnaden fördubblades, från 350 till 700 miljoner.

De delar av E 22 som inte är åtgärdade, finns redan i nuvarande vägplan. Sölve-Trensum skulle starta i perioden 2002-2004, Björketorp-Nättraby 2005-2007 och öster om Karlskrona , Lösen-Jämjö, i slutet av 2005-2007. Dessa projekt har under åren knuffats längre och längre bak i kön.

Inga färdiga planer finns för sträckningen öster om Karlskrona. Med den tid det tar att få fram sådana, tar det minst tio år innan E 22 inte längre stryker förbi Kyrkskolan i Jämjö och bilarna tvingas krypa i 30 kilometer i timmen - på en Europaväg!

Om nu projekt som ligger före i kön, kan få del av de extra tio miljarderna för åren 2002-2003 och på så sätt kliva ur kön, kan våra projekt komma närmare byggstart. Men om allting nu skall omförhandlas för perioden 2004-2015, där största delen av de 364 miljarderna i proppen ligger, så kan våra projekt hamna var som helst, till och med senare än 2007.

Hur blev det så här? I Skåne finns ju färdiga planer för E 22, klara att sätta i verket. Har vägverksansvariga i Skåne varit mera framsynta än våra i Jönköping? Både ja och nej. Regeringen ger naturligtvis direktiv.

Har då Vägverkets regioner fått order att ligga lågt, eftersom det inte funnits några pengar, vilket regeringen sagt i flera år, så ska de ju rätta sig efter det. Det kan man då säga att Jönköping gjort, medan Malmö vägrat ligga lågt och istället jobbat fram olika planer, klara för byggstart. Det gynnar naturligtvis Skåne, och missgynnar Blekinge, när det nu kommer extra pengar.

Å andra sidan är det en väl känd sanning att Vägverket i Jönköping inte ser med blida ögon på Blekinge.

Det handlar om personkemier, men också om olika fokus. För oss som trafikerar E 22, eller åker tåg på kustbanan, är Blekinge och Skåne en naturligt sammanhängande region. Så ser man det inte från Jönköpings horisont. Vägverksregionen omfattar Östergötland, Småland och Blekinge. Fokus där ligger på Norrköping/Linköping och Jönköpingsområdet. I det perspektivet blir Blekinge bara en liten tarm i periferin.

Det var en sannskyldig knäpp på näsan åt Jönköping som Mats Johansson levererade på regionfullmäktige i går. När kommunikationen med regiondirektören i Jönköping inte ger önskvärda resultat, så måste man diskutera med verksledningen. Därför bjuds Vägverkets generaldirektör, Ingemar Skogö, hit istället!

Nu ska väl i sanningens namn inte bara Vägverket kritiseras. Socialdemokraterna i kanslihuset har inte varit särskilt engagerade, men partigängaren Mats Johansson måste ju hålla skenet uppe och har därför anledning att rikta strålkastarljuset åt andra hållet - Jönköping.

Det är egentligen obegripligt hur länets invånare val efter val röstar fram en socialdemokratisk regering som sedan struntar fullständigt i Blekinge. Det kan man göra i trygg förvissning att "Blekinge är ju ändå vårt". Hur länge?

Å andra sidan är ju E 22 genom Blekinge av mycket perifer betydelse om den slutar vid Sissebäck och Valje, som den uppenbarligen gör från Jönköpings horisont. En administrativ gräns klipper effektivt navelsträngen genom en livskraftig region och vi har inga som helst garantier för att det händer något radikalt annorlunda, ens de närmaste 15 åren.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.