1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Pomperipossafallet

Nyheter • Publicerad 10 oktober 2002

Redan en av de första dagarna under den nya grönröda regimen inträffar en pikant demonstration. Det är den vänsterpartistiske ledamoten av skatteutskottet, Per Rosengren, som hoppar av sedan han råkat i gräl med utskottets socialdemokratiske ordförande Arne Kjörnsberg. Rosengren anser att det får finnas någon anständighet även i politiken. Riksdagen har begärt att få förslag om hur man ska undanröja den skatt som läggs på företag vars aktietillgångar försvunnit. Finansdepartementet dröjer med det beställda förslaget. Där är man fullt upptagen med att skriva vacker klingande budgettexter om betydelsen av tillväxt. Rosengren vill att utskottet ska ta initiativ till en lag så att något händer.

Problemet är att inkomster företag inte haft, i dag beskattas. Det kan ta livet av många mindre företag. Känns det igen? Företag tvingas betala skatt på aktier vars värde sjunkit till kanske noll. Som när Astrid Lindgren fick betala mer i skatt än hon hade i inkomster. Längre än så kan högskattefilosofin inte drivas. Fastighetsskatten, som ingen kommit på att protestera mot förrän på sistone, har vi snällt betalat i decennier därför att den varit jämförelsevis beskedlig. Få har väl ägnat sig åt inkomst/skatt-problematiken.

Men med 90-talshaussen gick fastighetspriserna upp och med dem taxeringsvärdena och med dem fastighetsskatten. Även här har vi att göra med en skatt som tas ut på en inkomst man inte haft. Det har tvingat bort människor från deras boende eftersom de inte orkat med skatten.

I budgeten betonas som sagt betydelsen av att Sverige får nya företag. Med lite politisk och PR-känsla hade Bosse Ringholm kunnat leverera ett avskaffande av pomperipossaskatten i samband med budgetpresentationen. Att det inte blev så, gjorde alltså vänsterpartisten Rosengren generad på de grönrödas vägnar.

Socialdemokratisk närings- och skattepolitik attackerad från höger av en vänsterpartist som vill avskaffa en skatt. Det är inte ofta man upplever.

Hur ska det bli den kommande mandatperioden om miljöpartisterna redan nu annonserar att de tänker göra som de vill och dessutom vänstern öppet visar olydnad? Inte bara Kurt Hellström torde sova oroligt om nätterna.

Lennart Hjelmstedt
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.