1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Politik är inte sällskapsspel

Nyheter • Publicerad 14 januari 2006

Nu har vi i alla fall fått ett halvt besked: Göran Persson utesluter inte vänstern ur en koalition med socialdemokratin under kommande valår, enligt en intervju med nyhetsbyrån TT. Han säger att han inte vill låsa sig till något inför valrörelsen. Samtidigt beskriver han frågor kring regeringskoalitioner som "ett meningslöst sällskapsspel". Borgerligheten gör rätt i att reagera mot denna typ av märkliga uttalanden.

Göran Persson vet mycket väl att socialdemokratin kommer vara beroende av sina stödpartier för att vinna det här valet. Medan den borgerliga Alliansen rättmätigt ställer sig frågande till vänsterpartiets allt kraftigare vänstergirar, borde Göran Persson fundera på om det är lämpligt att bygga sitt regeringsunderlag på ett parti, vars främsta sysselsättning på senare tid (och, bevars, även tidigare i historien) har varit att kräva rättning i ledet. Statsministern borde därtill ställa sig frågan om han hellre släpper in ett sådant parti i regeringen, än lämnar i från sig makten. Svaret på den frågan lär bli svaret på Göran Perssons inställning till makten som sådan.

Alliansens reaktion på uttalandet, att diskussioner kring koalitioner är "ett meningslöst sällskapsspel" har föga förvånande varit mycket förundrad. Under alla tider har borgerligheten-av just socialdemokratin-kritiserats för att vara för löst sammansvetsade och oeniga, till och med oförmögna att regera i en koalition.

Däremot har socialdemokratin uppenbarligen inga problem med att avfärda sådana diskussioner med sina egna blockpartier, och har heller aldrig haft det.

Det är inte särskilt långsökt att associera till en meningslös ritual som statsministern ägnar sig åt för att han måste. Han måste helt enkelt säga att: "Jag håller det öppet så får vi se vad som händer". Men alla vet att socialdemokratin i alla fall är uppbunden vid kommunisternas arvtagare, vare sig statsministern vill det eller inte. Och den bistra sanningen är, att om man som statsminister funderar kring koalitionsdiskussioner i termer av sällskapsspel, då är det dags att se över sin egen roll, både i partiet och i riket.

Göran Persson har just återkommit från en semester i Sydafrika. Det är bara att hoppas att han är rejält utvilad. Den här valrörelsen lär nämligen bli en av de tuffare på många år.

Frågan är om statsministern kommer vara övervägande en tillgång eller en belastning för sitt parti. Det återstår att se.

Sylvia Asklöf Fortell
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.