1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

På oljebolagens sida

Nyheter • Publicerad 4 februari 2013

Angående ledaren Plötsligt blev det sanning 26/1 av Lennart Hjelmstedt: Hjelmstedt ställer sig på de stora oljebolagens sida. Det är de stora oljebolagen, OPEC-länderna och amerikanska lobbyister som driver och sponsrar den forskning som motsätter sig människans påverkan på klimatet (det vill säga 4 C-hotet). Att 99 procent av våra klimatforskare ställer sig bakom denna forskning som styrker människans påverkan på klimatet (4 C-hotet) verkar inte övertyga Hjelmstedt.

Låt säga att 99 procent av klimatforskarna har fel, vad är då skadan? Låt säga att 99 procent av klimatforskarna (forskning som styrker människans påverkan på klimatet) har rätt? Då gör Hjelmstedt oss en björntjänst, men det är ju inte första gången som högern ställer sig på "fel" sida och försvarar makten, det vill säga de starka, rika och välbärgade. Högern var emot kvinnlig rösträtt, för apartheid i Sydafrika, för Vietnamkriget, med mera.

Fredrik Henriksson

Asarum

Svar: Det är tre ansedda klimatforskare som vill föra in lite sund skepsis i debatten genom att påpeka att de scenarier som presenterats av andra forskare har sina begränsningar och att de metoder som använts är datasimuleringar där inte alla faktorer tagits med.

Motverkande faktorer har inte tagits med vilket i sin tur innebär osäkra resultat. De vill dämpa miljöångesten. Men det betyder inte att inte mycket ska göras för att minska människans påverkan. Men för samma summa som man får en marginell miljövinst kanske man kan rädda miljoner från fattigdom och elände. Sådana alternativ för insatserna måste man göra.

Lennart Hjelmstedt

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.