1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Om betydelsen av ett kryss

Nyheter • Publicerad 27 september 2006

Det var en sak som glömdes bort under valrörelsen: personröstningen. Visserligen stod det affischer både här och där som uppmanade väljarna att kryssa den ene eller andre kandidaten.

I Karlskrona fångades min blick av kristdemokraten Tommy Olsson som såg så otroligt hederlig ut, tecknad med gloria på huvudet och det enkla budskapet: Kryssa Tommy!

Centern tyckte att väljarna själva skulle få bestämma i riksdagsvalet. Den affischen upptog tre porträtt: Mats Lindbom, Karlskrona, Tim Svanberg, Ronneby och Gertrud Ivarsson från Åryd, samtliga med en pil mot kryssrutan.

Personröstningen och de olika spärrarna har nämligen en stark påverkan på valutgången, men det har för många blivit tydligt först efter valet. På Valmyndighetens hemsida står följande att läsa:

"Valsystemet har en spärr mot att små partier ska kunna ta sig in i riksdagen: 4 procent av rösterna i hela landet (eller 12 procent av rösterna i en riksdagsvalkrets). Motsvarande spärr i valet till landstingsfullmäktige är 3 procent och Europaparlamentet 4 procent. Passerar ett parti spärren får de vara med i fördelningen av mandat. I valet till kommunfullmäktige finns inga spärrar, där är alla partier som fått röster med i mandatfördelningen.

Det finns också spärrar i personvalssystemet. För att kunna bli invald på personröster i riksdagen måste en kandidat få minst 8 procent av partiets röster i valkretsen. Motsvarande spärr för inval till kommunfullmäktige, landstingsfullmäktige och Europaparlamentet är 5 procent. För kommunfullmäktige gäller dessutom att kandidaten ska ha fått minst 50 röster och för landstingsfullmäktige minst 100 röster."

Många visste inte ens om att de kunde ändra ordningen på valsedlarna genom att kryssa för den person man ville ha vald. Ordningen på valsedlarna har ju partierna och deras medlemmar fixat till, men det är ju inte säkert att väljarna håller med i alla delar.

Många som faktiskt ville ha förstanamnet överst, har så här i efterhand vittnat om att de inte visste att man kunde, borde eller skulle kryssa också förstanamnet. Det bör man göra, annars händer det som verkar ha hänt på många håll i länet: etablerade politiker, gruppledare och andra "självklara" kandidater, har petats till förmån för mer populära(?). Men frågan är, med hänsyn till utebliven kryssning för förstanamnen, om det verkligen är så.

Jag skulle för min del inte hänga läpp om jag var en sådan given kandidat, som numera finner sig vara petad. Det behöver inte betyda att jag inte längre är älskad av mina väljare. Det kan faktiskt vara så enkelt, att man trott att man inte behövt kryssa den som stod först.

Så en maning till oss alla till nästa val, borde alltså vara att kryssa den person jag vill ska företräda mig, även om han eller hon står först på listan. Men bara en person, annars blir det bara en röst på partiet, ingen personröst.

Om vi nu kommer ihåg det om fyra år.

Inga-Lena Fischer
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.