1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Och vem gagnar detta då?

KOMMENTAR || I helgen dök nyheten upp att rättegången mot mannen som begått övergrepp mot barn på en förskola i Högsby, kan komma att tas om. Anledningen: rikskriminalpolisen har polisanmält domaren.
Nyheter • Publicerad 14 juli 2014

Detta för att denne, i samband med övrig dokumentation av rättegången, lät spela in de övergreppssekvenser från förövarens mobil som visades i rättssalen.

Det är nämligen inte tillåtet för någon annan än rikskrim att inneha sådant material. Risken för spridning är för stor.

Man kan förstå rikskrims bevekelsegrunder. Men till syvende och sist måste man ändå ställa sig frågan - vem vinner på att rättegången kanske måste tas om? Alla drabbade, inkluderat barnen förstås, kommer behöva gå upp i domstolen igen.

Gör det livet lättare för de familjer vilka har drabbats av denna förfärliga händelse? Gagnar det barnen som blivit drabbade, eller föräldrarna som genomlever ett helvete?

Vilken bild av rättsväsendet förmedlas i och med en sådan händelse - ger det en bild av att man främst är angelägen om brottsoffren? Nej, risken är att det snarare förmedlar bilden av ett rent paragrafrytteri.

Rätt ska förstås vara rätt. Men alldeles för ofta förefaller rättsväsendet vara helt okänsligt för de minsta som det egentligen är till för att ge upprättelse. För en utomstående verkar det alldeles obegripligt.

Sylvia Asklöf Fortell
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.