Nya frågor kräver nya svar
Margot Wallström gjorde det. Manfred Max-Neef gjorde det. Nu är det Göran Carstedts tur. Från att ha byggt upp Ikea i Nordamerika, jobbat med Volvo i Frankrike, och på kuppen blivit vald till årets fransman (!) reser han nu världen runt, och på onsdag landar han i Karlskrona. Det handlar om att engagerade och kunniga människor delger sin syn på tillståndet i världen, inom ramen för det som kallas "The Karlskrona Dialogues", offentliga föreläsningar om hållbarhet.
Det är Blekinge tekniska högskola, (BTH), som står för arrangemanget, och det är eleverna på BTH:s program "Strategiskt ledarskap för hållbarhet", som har bett att Göran Carstedt ska ge sin föreläsning på svenska. Det är deras bidrag till vårt blekingska samhälle. De kan kosta på sig att vara generösa, eftersom de själva får förmånen att lyssna till honom hela eftermiddagen, på engelska.
Den är nu den tredje kullen som har intagit Karlskrona. De kommer från hela världen; Japan, Kina, USA, Kanada, Marocko, Colombia, Frankrike, Tyskland med flera länder. Den internationellt mycket eftertraktade utbildningen är ett resultat av hårt arbete från professor Göran Bromanoch hans grupp. Den stöds av "Det naturliga steget" och dess grundare Karl-Henrik Robèrt, också adjungerad professor i denna grupp vid BTH. För oss vanliga blekingar blev utbildningen känd, när kronprinsessan Victoria deltog på plats i Karlskrona.
Det var också inom ramen för "The Karlskrona Dialogues" som EU-kommissionären Margot Wallström var här i våras och fyllde Konserthuset, när hon gav oss sin syn på EU, miljön och tillståndet i världen. Hållbar utveckling är en viktig del av BTH:s profil. Det glömmer vi ofta bort - för ofta.
Göran Carstedt har många uppdrag, bland annat som konsult och rådgivare åt olika organisationer i Europa och USA. Han är tongivande medlem i den världsomspännande organisationen Society for Organizational Learning, som ägnar sig åt oberoende utveckling av människor och deras organisationer.
Rubriken för hans föreläsning är lockande: "Ekonomi och Ekologi - vi börjar se sambanden, men det krävs ett nytt sätt att tänka". Den av kvinna född finns väl inte, som inte hört ordet klimatförändring. Visst, människan kan försöka lura naturen, men det går inte hur länge som helst. Människan har förändrat klimatet, nu är det klimatet, som kommer att förändra världen.
Man kan ju konstatera att allt fler av de stora företagsledarna har insett att världen inte bara är marknader, den kräver ett bredare engagemang. Microsofts skapare Bill Gates grundade en fond för att bekämpa sjukdomar och fattigdom i Afrika. Häromdagen skänkte Virgins grundare, den brittiske miljardären och affärsmannen Richard Branson tre miljarder dollar, nära 22 miljarder kronor, till forskning för att bekämpa växthuseffekten under de närmaste tio åren.
Så i stället för att sprida dystopier om världens undergång, kanske vi ska försöka se vad det är som ger oss hopp. Ett bidrag till detta nya sätt att tänka kan man nog vänta sig från Göran Carstedt. Ett gott råd, kära läsare, missa inte tillfället på onsdag kväll.