1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

När sonar man sitt straff?

KOMMENTAR || "Det är när man släpps ut ur fängelset som det verkliga straffet börjar". Så säger en av de personer från Kris (Kriminellas revansch i samhället) som jag pratar med här i Almedalen. Under veckan har de varit väl synliga, iklädda svarta t-shirts med texten "Stoppa Lexbase". De flesta av dem har själva ett brottsligt förflutet och kan berätta om svårigheterna med att komma tillbaka.
Nyheter • Publicerad 4 juli 2014

Att ta sig in på arbetsmarknaden är inte lätt för den som har varit utan arbete en lång tid. För den som har en brottslig karriär och fängelse på cv:t kan hindren bli närmast oöverstigliga. Att ta sig ur gamla bekantskapskretsar och finna nya efter avtjänat straff är också det en utmaning.

Längden på fängelsestraff är ett ämne som engagerar, speciellt för våldsbrott där svenska straff i jämförelse med omvärlden är korta. I debatten kan man ofta få intrycket att straffet är slut när fängelsedörrarna öppnas och den före detta brottslingen vandrar ut. Att fem år i fängelse i själva verket kan bli ett livstidsstraff från ett vanligt arbetsliv tänker vi sällan på.

Den som har sonat sina brott har rätten att gå vidare. Då gäller det också att samhället runt omkring är berett att förlåta.

Erik Hultgren
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.