1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

När människor blir ickemänniskor

Nyheter • Publicerad 23 januari 2002

Vi har sett bilderna med de knäböjande männen i orange overaller med tejpade glasögon, öronproppar, kedjade till händer och fötter, knäböjande på betonggolvet i Guantanamo Bay. Det är fångarna från talibankriget som samlats ihop på en amerikansk bas på Kuba, Camp X-Ray.

Det stora problemet är inte behandlingen, Röda Korsets observatörer tillåts besöka basen, en engelsk delegation säger att fångarna hanteras humant. Nej, problemet är fångarnas status. De är inte krigsfångar. Det vill inte USA gå med på att kalla dem, för då vet man att hur krigsfångar ska hanteras regleras mycket noga i Genevékonventionen, och den vill man inte följa. Men om de inte är krigsfångar, vad är de då? Det minsta man kan begära är att USA faktiskt följer de konventioner som finns, när den första katastrofstämningen nu lagt sig.

Varje land har rätt att försvara sig. FN har slagit fast denna rätt till självförsvar, men det innebär ju inte att USA kan sätta sig över alla internationella lagar och regler. Det enda man då uppnår är att ge mera ammunition till de USA-hatare som gärna visar sig på både den svenska och den internationella arenan.

Låt oss hoppas att Röda Korsets inspektioner och omvärldens reaktioner till slut ger dessa krigsfångar en rättvis rättegång med bevis i vederbörlig ordning.

Något hoppfullare blev det igår för de tre svenska medborgare, som försatts i ett icketillstånd sedan de hamnat på FN:s lista över personer vars tillgångar skulle frysas. Dessa tre män har på ett fullständigt oförsvarligt sätt tvingats leva i limbo, utan pengar, utan rättshjälp, utan rätt att ta emot hjälp. Den som hjälpt dem kan råka ut för rättsliga åtgärder.

Det är bra att de nu får rättshjälp, att utrikesminister Anna Lindh säger att FN måste göra ett "noggrannare jobb". Tre män tvingas in i ett obegripligt moment 22 - utan tillstymmelse till bevis och utan möjlighet att få veta vad de anklagas för och varför.

Det är bra att Anna Lindh äntligen säger ifrån. Men varför har hon och Göran Persson väntat så orimligt länge? Är somalier möjligen andra klassens medborgare?

Inga-Lena Fischer
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.