1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

När man blir sittande...

KRÖNIKA || När väl partiledardebatten slutade i onsdags efter fyra timmar och en kvart blev jag sittande framför apparaten och kom mig inte före att stiga upp, eftersom riksdagen fortsatte sitt vanliga arbete och SVT Forum fortsatte att sända.
Nyheter • Publicerad 21 januari 2013

Direkt efter debatten handlade det om subsidiaritetsprincipen. Ni vet, den där regeln om att inget beslut inom EU ska fattas på en högre nivå än nödvändigt. Det skulle också kunna kallas närhetsprincipen, beslut fattas på så låg nivå som möjligt – och lämpligt.

Det handlade om Konstitutionsutskottets (KU) betänkande om hur detta hade hanterats under 2011. Det visade sig att 124 fall hade granskats och vi var det parlament i EU som har avgett flest motiverade yttranden. Flera invändningar hade rests, men och det är det bekymmersamma: vi hade inte fått något stöd från andra EU-länder i våra betänkligheter.

Rekommendationen blev att riksdagen borde lägga mer kraft på att jobba med riksdagens speciella kontaktman i Bryssel, som borde engagera sig i att påverka andra länders parlament.

Summa summarum, det är ingen bra reklam för EU att subsidiaritetsprincipen verkar vara en tandlös tiger. Eller är det möjligen så att Sverige är mer petig med att hårdgranska förslag från EU, som andra länder inte lyfter på ögonbrynen för? Eller bryr man sig inte? Det var frågor som dök upp i huvudet, men svaren gav inte den debatten.

Det andra KU-ärendet handlade om procedurerna kring omval. Om ni möjligen minns strulet kring valet 2010, som till slut måste göras om i Västra Götalands län och en valkrets i Örebro. Som det påpekades i debatten så kunde man nästan likna det vid ett extraval, i vardagslag kallat nyval. Det är enligt nu gällande regler möjligt att stoppa in de som fyllde 18 i mellantiden från normala valet till omvalet, nya kandidater och till och med nya partier. Då är det knappast ett omval.

Meningen är att förhållandena ska vara så lika ordinarie valet som möjligt. Där vill riksdagen att tidfristen ska kortas, valprövningsnämnden får bättre resurser och att några förändringar av röstlängd, vallistor och partier inte ska få göras. Verkar klokt. Valet hölls i september, beslutet i valprövningsnämnden kom i februari och omvalet hölls i maj. Det är ju helt galet.

Riksdagen begär nu att regeringen skall lägga tilläggsdirektiv till den utredning som just nu ser över våra vallagar. Det borde vara ett givet beslut. Så som det blev 2010 så får det helt enkelt inte gå till!

Inga-Lena Fischer
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.