1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Mycket dåligt, Christer Skoog!

Nyheter • Publicerad 8 november 2005

Vad är det här? Först glömmer (?) socialdemokratiske riksdagsmannen från Sölvesborg, Christer Skoog, att skriva en motion i frågan om Kungsholms fort, sedan missar han interpellationsdebatten i riksdagen, trots att det är han själv som lämnat interpellationen! Vilka dolda motiv har han egentligen?

Christer Skoog sitter i försvarsutskottet, eller rättare, han är suppleant i försvarsutskottet, men har tidigare i många år varit ordinarie ledamot. Försvarsfrågorna är och har varit på Christer Skoogs bord länge.

I årets budgetproposotion kunde man läsa följande om säkerhetsbataljonen på Kungsholmsfort.

"Regeringen bedömer att den operativa förmågan som en säkerhetsbataljon har, och den effekt som den kan utveckla, är en väsentlig del i insatsorganisationen. Detta inkluderar även förmågan att uppträda på sjöarenan. Regeringen bedömer att det är viktigt att denna förmåga vidmakthålls och utvecklas i Göteborg".

Eftersom den i dag finns i Karlskrona, inte i Göteborg, kan man undra om regeringen/försvarsministern drabbats av hjärnsläpp.

Dessutom flyttades verksamheten från Karlskrona till Berga, för att sedan flyttas tillbaka till Karlskrona, och nu ska den alltså flyttas till Göteborg. Förutom att det är genomusel personalpolitik är det ett huvudlöst utkastande av våra skattebetalarnas pengar.

Det finns mer att säga, men nu ska vi hålla oss till Christer Skoog. I anslutning till budgetpropositionen kan man motionera om högt och lågt. Det hade varit lämpligt att Christer Skoog författat några rader om detta märkliga konstaterande i budgeten. Det gjorde han inte.

Det blev till slut för sent att göra något i anslutning till budgeten, alltså fick det bli en interpellation i stället. I går skulle försvarsminister Leni Björklund svara. Hon fanns på plats i riksdagen, men det gjorde inte Christer Skoog. Han hade varit på s-kongress och missat att han skulle få svar som i går. Orsak: datorkrångel.

Det må vara hur det vill med den saken. Nu fick folkpartiet rädda Blekingehedern. Heli Berg fick ta emot svaret, men eftersom det inte var hon som interpellerat ministern, så fick hon bara några minuter. Hon fick veta att flytten av säkerhetsbataljonen ingick, och ingår, i regeringens plan, och att verksamheten ska genomföras i Göteborg under marinbasens ledning. Hon visste inte vad det kommer att kosta, men säger att försvaret kan ta den kostnaden.

Det blir mer och mer uppenbart att försvarsministern inte vet vad hon talar om. Personalfrågorna, rekryteringsmöjligheterna, effektiviteten i utbildningen, möjligheten att samöva med övriga förband, kostnaderna för en ny hundgård, möjligheten för äldre officerare att "gå i land", med flera sådana frågor, kan hon knappast ha övervägt.

Det är någon i departementet som förser henne med alla "fakta" i fallet. Tyvärr får det henne att framstå, endera som mindre vetande, eller också som en minister utan något som helst ansvar för hur skattepengarna används. I vilket fall är det ett bekymmer, inte bara för personalen i försvaret, utan också för det socialdemokratiska partiet. Det räcker inte att vifta bort kritiken, med att försvarets personal inte är "våra väljare". Några av skattebetalarna måste väl ändå tillhöra socialdemokratiska partiets väljare?

Här har försvaret, från tid till annan, fått utstå hård kritik för att man inte har kontroll över kostnadsutvecklingen. Med förlov sagt, det här är i alla fall inte försvarets fel. Det här slöseriet får allt försvarsministern och regeringen ta på sig ansvaret för.

Och snälla Christer Skoog, hur kan du som riksdagsman klara dig utan dator i flera dagar? Var du trött efter kongressen? Kom det en helg emellan? Väntade du inget svar på din interpellation? Eller vågade du helt enklt inte kritisera ministern? Dina väljare har rätt till en bättre förklaring än datorproblem.

Inga-Lena Fischer
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.