1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

MP: Dags att skjuta sälar

Yrkesfisket står inför stora förändringar, såväl lokalt som nationellt och på EU-nivå. Det präglade kongressen med Sveriges Fiskares Riksförbund (SFR) som hölls i Göteborg. Dels står fisket i Europa inför en ny EU-politik (CFP) från 2013 och arbetet med att påverka den pågår för fullt i alla länder inom EU.
Nyheter • Publicerad 2 september 2010

En av de positiva trenderna och del av det arv som förre fiskerikommissionären Joe Borg lämnade efter sig är en ökad regionalisering. Det ska innebära att näringen tar större ansvar för förvaltningen av havets resurser på en nivå som ligger närmare den verklighet de arbetar i. Det blir en utmaning för yrkesfisket och dess utövare på olika platser i produktionskedjan. Man kan gott säga att våra yrkesfiskare kommer att bli kvalificerade miljöarbetare i framtiden.

Nationellt kommer fisket förhoppningsvis att gå en bättre framtid till mötes, när Fiskeriverket läggs ner ooch ersätts av den nya havsmiljömyndigheten. Den bildas för att Sverige saknar en myndighet som kan genomföra EG:s ramdirektiv för vatten, EG:s marina direktiv och Helcoms aktionsplan för Östersjön – ett arbete som kommer att öka i omfattning de närmaste åren. (De har beteckningen EG eftersom de tillkom innan EU bildades).

Men också Fiskeriverkets nyckfulla och ofta oövervägda detaljregleringar går förhoppningsvis till historiens sophög när myndigheten går i graven. Det framstod klart på kongressen att det inte är jordbruksdepartementet som beställt de kontrollåtgärder som ibland kan kallas trakasserier, utan Fiskeriverket själv, även om man försöker skylla på EU. Också den nya fiskevårdsutredningen pekar på att en hel del av kontrollverksamheten borde vara lagreglerad och inte bara myndighetspåfund.

0 SFR möblerade om rejält i organisationen med en hårt bantad styrelse med ett i verklig mening arbetsutskott och rådgivande kommittéer istället för den regionalt fördelade representationen. Ute i Europa är det så kallade Producentorganisationer, PO som tar ett stort ansvar för förvaltningen av fiskeresurserna och nu är ett breddat uppdrag för våra svenska PO på gång, men hur de kommer att se ut och exakt vad de ska göra arbetar man på. Det är frågor som kommer upp på extrakongressen nästa sommar, då också ny förbundsledning ska utses.

Det var två frågor som borde väcka uppmärksamhet även utanför fiskekretsen. Jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) lovade i sitt tal på kongressen mera pengar till yrkesfisket, inte minst för att utveckla sin del av det nya konceptet Matlandet Sverige. Inom EU finns 75 miljoner tillgängliga för fisket, men de kräver motsvarande nationell finansiering och trots att Erlandsson lovade 25 friska miljoner fattas det ändå 25 ytterligare för att kunna matcha EU-pengarna.

Det andra ögonbrynshöjande inslaget var Miljöpartiets representant Stephan Gyllenhammar, aktiv i Naturskyddsföreningen och Djurens Vänner, som i avsnittet där kongressen debatterade säl- och skarvproblemen steg upp i talarstolen och sa att det i dag är motiverat att skjuta sälar.

Stammen måste helt enkelt decimeras. När sälen saknar naturliga fiender får människan träda in och reglera naturen, menade han. Det är en klok inställning som välkomnas. Det har ju traditionellt varit Miljöpartiet som vurmat för sälarna, och även om de själva inte erkänner det så var det sälarna som bar partiet in i riksdagen 1988. Nu kanske vi kan få en vettigare debatt om sälarnas härjningar.

Inga-Lena Fischer
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.