Moraliskt sammanbrott
Nye chefen Hans-Erik Andersson sa vid tillträdet att hans vapensköld är obefläckad. Det visade sig efter någon dag att det var den ingalunda. I stället för att redovisa alla bonusar han fått - de var värda 15 miljoner - så sa han att han fått 6,2. Att Skandia ordnat en lägenhet åt honom hade han inte en tanke på att nämna. Hans försvar är föga övertygande: han hade inte fått frågan. Vidare mörkade han omständigheterna kring sin avgång från Skandia när han var anställd där senast. "Jag slutade på eget initiativ", säger han. Men för att han skulle få ut ett avgångsvederlag kallades det ändå uppsägning. Är inte det manipulation?
Det är astronomiska summor som chefsgarnityret i Skandia beviljat sig. Enligt Dagens Industri har elva chefer tagit emot nära 3 miljarder i bonusar. Förre vd Lars-Eric Peterson fick till exempel
bonus när kapitalförvaltningen såldes för 3,2 miljarder till Den Norske Bank medan försäkringstagarna, vars pengar det handlade om, inte fick någonting. Den moraliska kompassen har snurrat lite hur som helst på Skandia. Det har varit huggsexa.
Nu riktas sökarljuset också mot den nye styrelseordföranden Bengt Braun, vars uppgift det är att försöka rädda Skandias förlorade heder. Braun var med och beviljade flera av de osannolikt höga bonusarna. Lars Ramqvist var också med. De har ett tungt ansvar.
På måndag ska advokaten Otto Rydbeck lägga fram sin utredning om hur det gick till på Skandia. Nya avslöjanden om girighetskulturen i bolaget är att vänta. Det blir också åtal i tre fall.
I dag är Aktiespararna öppet kritiska till den nye vd:n. Likaså andra AP-fonden, som är storägare. Och kritiken riktar sig mot såväl Andersson som Braun. Man anser att Skandialedningen tappat kontakten med verkligheten när den inte förstått omvärldens reaktioner. I går krävde den hårt pressade personalen att få information.
Troligen är väl sanningen den att man inte ens räknat med att omvärlden skulle få veta något.
Det skulle förvåna om Hans-Erik Andersson och Bengt Braun rider ut den här stormen, i varje fall den förstnämnde. Om man tillsätter en vd med uppgift att återupprätta moralen och han visar sig leverera halvsanningar så kan det inte ligga i företagets, kundernas, personalens eller ägarnas intresse att han tillträder. Om ägarna börjar agera kan Andersson, när dimmorna skingrats, kanske tvingas frånträda tjänsten innan han ens tillträtt. Givetvis med ett furstligt avgångsvederlag.