1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Möjligt att byta till kreativt läge

Nyheter • Publicerad 5 januari 2013

Att bli framgångsrik i företagsvärlden behöver inte nödvändigtvis innebära att man tjänar stora pengar, anställer mängder med personal eller skapar högprocentig tillväxt. Det kan lika väl vara att man driver något man trivs med, något man brinner för och som får en att må bra.

Men problemet är att om man inte tjänar de där pengarna så blir det i längden ohållbart att kämpa vidare. Vem vill år in och år ut slita för något som inte bär sig ekonomiskt, hur roligt det än må vara?

Frågeställningen är inte på något sätt unik för besöksnäringen, även om den blir extra tydlig här. Lite av tradition, lite av branschens unika egenskaper och lite av näringens dragningskraft skapar tillsammans själva grunden för en hel industri där just det sociala entreprenörskapet är så oerhört viktigt.

Men det håller inte i längden - vi måste växla upp. För hur mycket vi än ser på vår lilla verksamhet som en rolig grej, blir den inte långsiktigt lika rolig om den kostar oss pengar i stället för att generera en blygsam men ändå acceptabel inkomst.

Ska det bli en utlovad basnäring i Sverige och i Blekinge måste fler små och medelstora företag få och skapa sig möjligheter att driva sina verksamheter på ett affärsmässigt sätt. Bättre kunskaper om företagande, bättre förståelse för vår omvärld och bättre nätverkande är nödvändiga hörnstenar för i stort sett alla företag - oavsett storlek och underliggande drivkraft.

En bra liknelse finns att hämta i det svenska datorspelfenomenet Minecraft, som tagit världen med storm. Där kan man växla mellan överlevnadsläge och kreativt läge.

Utan att sticka ut hakan för långt, vågar jag påstå att de flesta småföretag i besöksnäringen för en konstant tillvaro i överlevnadsläget. Därför har man svårt att se den stora bilden, att hitta möjligheter att få snurr på verksamheten.

Med viss hjälp utifrån och med en gnutta mod skulle man kunna gå över i ett kreativt läge och det är där glädjen och nyskapandet finns. Då kan man plötsligt upptäcka de där små möjligheterna som i ett överlevnadsläge känns i stort sett obefintliga. Den negativa kampen med kniven på strupen blir i stället en kreativ och fruktbar kämpainsats där energin får sprudla.

Att byta läge kanske inte är helt lätt, men det finns goda råd att tillgå. Och glöm inte att man i Minecraft även har ett Hard Core-läge. Det är då det blir riktigt spännande.

Mats Carlbäck, Karlskrona är entreprenör och forskare vid Handelshögskolan i Göteborg

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.