Mjölkförpackningar, blomkrukor och cigarettändare
I dessa dagar syns många ronnebybor kliande sig i huvudet. I vilken bunke ska jag nu slänga det här? Grönt, blått eller brunt?
Vilket ska jag köra till återvinningsstationen med och vad ska jag slänga i tunnorna? Så fort man håller något i handen, som man vill bli av med, så slår verkmästaren i hjärnan till: hur gör jag nu?
På sikt reder det sig säkert, men så här i början kan jag förstå att det är jobbigt, så otroligt mycket förpackningar, halvfabrikat och konserver som vi använder oss av. Den som gått förbi en container kan inte sluta förundra sig över vad folk slänger. Ett annat varnande exempel visar hur det som var rätt tänkt ändå blev fel: Minns ni Bo93? Ett av paradprojekten var bostadsområdet Beseboda i Lyckeby, dvs hyreshusen nordost om ån, där man installerat en sopsug för åtskilliga miljoner. Där skulle sorteras så det stod härliga till. Sopsugen var dock inte avsedd för till exempel möbler och skidor. Nu är anläggningen stängd och soprummen används till annat. Människan funkar inte alltid som politiker och planerare tänkt sig.
Många har vänt sig till oss med sina funderingar. Varför hämtar man sådant som jag sällan kastar men tvingar mig att köra till återvinningsstationen med sådant som jag kastar ofta? Vad är det för logik i det? Ju oftare jag kör med min bil, och alla andra också, desto mer avgaser blir det ju. Hur miljövänligt är det?
Blomkrukor och cigarettändare kan jag skicka med sopbilen, och kompost, om jag inte vill kompostera själv, liksom brännbart material. Ja, vad är då brännbart? Möbler?
Nej, skämt åsido, det blir bättre när vi vant oss. Det lär vi bli tvungna till. Om jag inte missminner mig kostar det 1400 kronor extra per år att inte sortera sina sopor i Ronneby, men bara 1000 kronor i Karlskrona. Det är som alla andra taxor. Det varierar mellan kommunerna. Karlskrona är för en gångs skull billigare. Det är bara "de rike" som kan köpa sig fria från pliktens bud. Hur rättvist är det?
Jag misstänker starkt att kundtjänsten vid renhållningen i Ronneby kommer att få många frågor under någon eller några veckor framöver, innan det här har blivit en vana. Det blir det, tro mig.
Vi har ju sorterat pappersförpackningar, tidningar, glas, metall- och plastförpackningar förut, men nu tillkommer komposterbart, brännbart och så då blomkrukorna och det trasiga porslinet. Hur ofta kastar vi porslin på varandra, förresten? Jag har en känsla av att det var vanligare förr, en schablon från pilsnerfilmernas tid som dröjt sig kvar.
Och kompostpåsarna, som inte har kommit än, hur gör man då? Det går säkert bra med en vanlig papperkasse, bara man kommer ihåg att pappret blöts upp av väntan i kaffesumpen eller teblasket, eller vad ni nu slänger på komposten. Kanske en plastpåse yttesrt, för säkerhets skull...
Och alla som valt att kompostera själva kommer naturligtvis också att hamna i bryderi.
Var slänger jag kycklingkadavret? Och kotlettraden? Brännbart? Tja, det beror väl på hur länge det blir liggande innan hämtning, för doftens skull, alltså.
I komposten tar det väl lite väl lång tid att omvandla till jord, antar jag. Där gäller det att hålla råttor, hundar och katter borta!
Det känns som en välanvänt ord dessa dagar passar bra även för sopsorteringen.
God fortsättning?