Minskar eller ökar utsläppen med motorväg?
Hur är det nu med miljökämparna? Innebär detta ord något positivt eller något negativt? Miljökämpe är man om man vill kämpa för en bättre miljö, men kan man kämpa för en sämre miljö?
Jag tillhör tydligen den senare kategorin, åtminstone om man tro Anders Englessons (mp) inlägg i gårdagens BLT.
Han menar att vi alla är skyldiga att se till att koldioxidutsläppen minskar, annars går det åt skogen med världen. En fyrfilig motorväg genom Blekinge skulle öka utsläppen. Därför är en utbyggnad miljömässigt vansinne. Jag tillåter mig citera ur Engelsson text:
"När undertecknad för fram dessa argument i regionfullmäktige betecknas det av BLT:s Inga-Lena Fischer som ett uttryck för "djupt troende" (BLT den 10 januari). Men jag undrar just vem som vägleds av ett "djupt troende" i stället för vetenskap? Inga-Lena brukar ju, så fort bensinens ändlighet påtalas, hävda att "de kommer nog på något som kan ersätta".
I det fallet verkar hon nu ha fått en vapendragare i Richard Jomshof som på fullmäktigemötet hävdade att det var okej att bygga motorväg (till och med sexfilig), det är bara att byta drivmedel så fixar miljön sig.
Men hur ska det gå till? Ska vi förbjuda bensin och diesel som Öjerskog vill? Går det över huvud taget att hux flux ersätta oljan/bensinen fullt ut?"
Så långt Englesson. Richard Jomshof (sd), Mats Johansson (s), ja, vem som än kämpar för en motorväg är tydligen idiot. Ingenting kommer naturligtvis att ske hux flux. Det är alldeles självklart att det kommer alternativa drivmedel. Vad det sedan blir, vet varken Englesson eller jag. Det kan vara etanol, vilket för en hel del andra problem med sig. Det kan bli vätgas, som inte alls är så farligt, som en del uppfattar det. Det kan bli bränsleceller, batteridrift eller vad som helst, som ännu inte ens syns vid horisonten.
Åter till Engelsson.
"Vi i miljöpartiet menar att den enda hållbara vägen är att minska energianvändandet, minska bilåkandet, öka kollektivtrafiken och föra över godstransporterna från vägarna till järnväg och fartyg."
Ja, det vore naturligtvis ett önskescenario, men det går först när man sätter ett pris på de olika transportslagen, som motsvarar deras miljöpåverkan. I dag är andelen gods som går på järnväg eller köl mycket liten. Detsamma gäller persontransporterna.
Jag är övertygad om att vi kan bli överens, men först måste man väl ändå inse att utsläppen inte ökar, när det blir smidigare att ta sig fram. I dag pendlar hastigheterna mellan 60 och 130 km/tim på E 22 med åtföljande inbromsningar och gaspådrag. Denna ojämna körning ökar naturligtvis utsläppen.
Kan man ligga i jämn fart, på lågt varv, på hög växel, släpper man ut minst koldioxid. Diskutera gärna den frågan, Anders Engelsson, så kanske vi kan mötas på halva vägen.