1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Miljöpartiet KU-anmäler Carlsson

Nyheter • Publicerad 14 februari 2013

Utrikesdepartementet hanterar bistånds- och utvecklingsfrågorna under biståndsminister Gunilla Carlsson (M). Det är ungefär 11 miljarder som hanteras direkt inom UD och som inte kanaliseras via biståndsorganet Sida.

Gunilla Carlsson har gjort sig känd för svenska biståndsaktörer som en sträng magister som kräver ordning och reda och mätbara resultat av biståndsarbetet. Det är naturligtvis en god ambition i sig, skattepengar ska hanteras försiktigt, men samtidigt är det svårt att mäta resultat.

Demokratisering och förändring av till exempel kvinnors villkor eller människors möjlighet att påverka sin egen situation är ett långsiktigt arbete där mätbara resultat sällan låter sig frammanas på årsbasis. Detta har vållat en hel del frustration hos biståndsaktörer, inte bara inom Sida utan också bland svenska organisationer som arbetar ute i välden.

2010 gjorde Riksrevisionen en förstudie där det framkom att UD saknade rutiner för hantering av biståndsinsatserna, att man hade sämre kontroll på sina egna projekt än vad Sida hade på sina.

Den skärpta resultatredovisning som biståndsministern har krävt av Sida har tydligen inte gällt ministerns eget departement. Det säger Bodil Ceballos som är MP:s utrikespolitiska talesperson.

Det är bra att Konstitutionsutskottet ska granska UD:s hantering av biståndsmiljarderna. Det vore bra om man samtidigt tog reda på varför Riksrevisionen inte gick vidare med sin granskning efter kritiken i förstudien. Fick Riksrevisionen "vissa signaler"?

Inga-Lena Fischer
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.