1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Medan de ännu har fantasin i behåll

Nyheter • Publicerad 16 april 2005

Solen strålade och slösade sin värme över hundratals låg- och mellanstadieelever, som hade samlats till Kreativum och Snilleblixtmässan i går. När Kreativum fick årets mässa var prognosen 1000-1100 barn. Det kom 1200(!) från 20-talet skolor i hela södra Sverige. Längst ifrån kom eleverna från Mariefred och Strängnäs.

Invasionen började klockan nio, då alla vällde in med sina uppfinningar. Klockan elva var allt monterat och dags att inviga. Det gjorde förra skolministern och den ständige läraren, Ingegerd Wärnersson. Sedan var det dags för alla att rösta. Vilken snilleblixt var bäst? Valdeltagandet kunde man inte klaga på, 1400 röster!

Överallt var det fullt av pigga ungar med ryggsäckar och svarta snilleblixtkepsar. De klättrade upp och ner i branterna runt Kreativum, när de inte satt och fikade i solskenet eller kollade in alla uppfinningarna. På eftermiddagen var allt över, och den knökfulla parkeringsplatsen började så sakteliga tömmas på bilar och bussar med glada, men förmodligen ganska trötta barn.

Det hade aldrig gått att genomföra mässan, om inte Kreativums personal fått hjälp av ett 40-tal elever från Valjevikens folkhögskola och från EC-gruppens handels- och ekonomutbildning, alla med inriktning mot turism och service. Och nog fick alla service och hjälp. Det fanns ungefär 65 personer iförda knallröda Kreativumtröjor med uppmaningen: Fråga mig!

Tyvärr kan jag inte berätta om allt som fanns på mässan, totalt 500 mer eller mindre vilda idÈer, men cykelhjälmen med inbyggd lampa både bak och fram, var klokt tänkt, liksom en DNA-sluss för katter, så att rätt katt hamnar i rätt hus. IdÈn var god, men kräver nog mer utveckling. Dubbelkniven, två hoplimmade knivar, är ju dubbelt så effektiv, en hopfällbar långborste, (varför har ingen tänkt på det?) och tårtgaffeln för både vänster- och högerhänta: vass på båda sidor.

Snilleblixtarna och deras Pillardagar, Ung företagsamhet, Unga forskare och allt vad det heter, har ett viktigt syfte: att släppa loss barns och ungdomars fantasi och uppfinningsrikedom. Det är ju genom nytänkande och kreativitet som nya förmågor och nya produkter kommer fram. Det är livsviktigt för vår framtid, eftersom vi inte ska konkurrera med låga löner, utan med hög kompetens och nyskapande kreativitet. Där spelar Kreativum och de andra 20-talet "Science Center", som finns runt om i landet en stor roll. Det var också en verklig fjäder i hatten för Kreativum, att man fick arrangera årets Snilleblixtmässa.

En sån dag! En sån stämning! Det var den första verkligt underbara vårdagen och den inföll just i går, som en Guds försyn. Det hade blivit väl trångt om alla tvingats vara inomhus hela dagen, hur påhittiga de än är i den åldern. Det är ju mycket spring i benen också.

Inga-Lena Fischer
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.