1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Med en vilja av diamant

KOMMENTAR || Den ryske före detta oljemagnaten Michail Chodorkovskij måste vara en man med extraordinära drivkrafter.
Nyheter • Publicerad 24 september 2014
Michail Chodorkovskij
Michail ChodorkovskijFoto: David Azia

Runt jul släpptes han ur ryskt fängelse, efter mer än tio år bakom murarna. Delar av den tiden har tillbringats i Sibirien.

Domen mot honom har under åren kritiserats hårt internationellt för att vara politiserad, och skiljedomstolen i Haag har dömt ryska staten att betala ut 50 miljarder dollar till bland andra Chodorkovskij.

Officiellt sett frigavs Chodorkovskij strax innan OS i Sotji på "humanitär grund" då hans mor var dålig. Han skopades ut ur Ryssland och avkrävdes ett löfte att inte blanda sig i politiken. Människorättsaktivister i Moskva sörjer hans frånvaro.

Men nu har han bestämt sig för att bygga upp en politisk plattform i utlandet - Öppet Ryssland. Det meddelade han häromkvällen.

Medan de styrande i Ryssland diskuterar möjligheten att digitalt stänga av landet helt och hållet i tider av "krig och oro", vill Chodorkovskij skapa en opinionsbildande plattform för vad han kallar europeiska värderingar i Ryssland.

Vi ser på hur han driver vidare sitt arbete och kan inte låta bli att förundras.

Samtidigt känner vi till det höga, ibland yttersta, pris som somliga har fått betala för sin kritik mot Vladimir Putin.

Måtte Michail Chodorkovskij få verka länge än!

Sylvia Asklöf Fortell
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.