Många vill spara
Det är ett teoretiskt sätt att illustrera hur stor del av våra intjänade lönepengar som går till skatt, fördelat över årets dagar. Fram till i torsdags gick alla skattepengar till staten. Resten av året får vi behålla dem - teoretiskt sett, alltså.
Tankeexperimentet är illustrativt. Innan alliansen tillträdde inträffade den teoretiska dagen den 10 augusti - alltså i månad åtta av tolv. Det kan verka hiskeligt mycket pengar - och det är det också.
Beräkningen inkluderar inte bara de inkomstskatter som den genomsnittlige löntagaren betalar under året, utan även alla arbetsgivaravgifter, momser och punktskatter som vi också lägger pengar på under året.
Resten får vi behålla och göra vad vi själva vill med. Är det undra på att vi har haft svårt att få pengarna att räcka till sparande i det här landet?
Att sänka skatter är inte ett självändamål, kan tyckas. Men i Sverige har det faktiskt varit det.
2008 skrev tidsskriften Fokus om att svenskarnas förmögenhet bara är hälften så stor som i övriga västvärlden. I augusti förra året kunde man läsa i rikspressen att även familjer med höga inkomster har relativt svaga sparbuffertar, enligt en undersökning gjord av Länsförsäkringar Bank.
I hushåll med en total månadsinkomst mellan 50000 och 54999 kronor före skatt klarar sig vart femte hushåll högst en månad utan inkomst, kunde man läsa i Svenska Dagbladet. Den visade också, att tretton procent inte har något sparat alls.
Sju av tio hushåll skulle vilja spara mera.
Känslan av att vara utlämnad om något allvarligt händer i livet skapar otrygghet. Ett sparande är viktigt - men då måste man ju ges en rimlig chans att skrapa ihop sina slantar!