1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Lycksalighetens ö

Nyheter • Publicerad 9 oktober 2002

När Bosse Ringholm anger att tillväxten för resten av året blir 2,1 procent och nästa år 2,5 eller att arbetslösheten ska sjunka från 3,9 till 3,8 procent - ja, då låter det som vetenskaplig precision. Men det är det ju inte tal om. Det är snarare tal om gissningar. Finansministern gjorde också själv betydande reservationer för hållbarheten i sin i går framlagda budget. Den har kort datum, helt enkelt.

Det som för stunden håller igång den svenska ekonomin är ju att de svenska hushållen fortsatt att konsumera, men med en börs i fritt fall kan inte ens en optimistisk finansminister tro att spenderandet ska fortsätta länge till. Finansplanens prognoser hotas också av den internationella utvecklingen som är dyster både i USA och i Europa. Blir det krig i Irak får det konsekvenser även hos oss.

Bosse Ringholm ska nu inte bara gardera sig för fallande konsumtion utan också alla önskemålen från den rödgröna alliansen plus egna vallöften om mer pengar till skolan, vården, föräldraförsäkringen, landstingen. Alltihop ska hanteras så att inte utgiftstaket bryts igenom. Det blir lättare sagt än gjort. Både Konjunkturinstitutet och Ekonomistyrningsverket har varnat för att utgifterna nästa år kommer att överstiga taket med 18 miljarder. De egna experterna i finansdepartementet utfärdade liknande varningar. Skattehöjningar har aviserats i Stockholm och Skåne och även i budgeten. Ringholm har hela tiden bagatelliserat problemen men nu medger han att "det kan bli bakslag".

Därefter pratar han om ett "omfattande tillväxtprogram". Något sådant står dock inte att finna i budgeten. Däremot en vädjan om samarbete. Ringholm borde ha fjärilar i magen när han ser hur företag läggs ner i accelererande takt, andra köps upp av utländska intressen och andra återigen aldrig kommer till stånd eftersom det finns för svåra hinder.

När det gäller kampen mot ohälsan ser Ringholm redan dynamiska effekter av de vaga förslag som idag inte ens är utformade.

Få tror det utanför finansdepartmentet. Han vill förlänga den s k arbetsgivarperioden för offentliga arbetsgivare i hopp om att de ska ta större ansvar. Bättre hade varit att tillåta mer av konkurrens från företag som kan skapa goda arbetsplatser.

Från näringsdepartementet kommer en maning att konkurrensen ska öka och att Konkurrensverket ska "belysa" denna fråga. Vore det inte bättre att underlätta för företag som vill konkurrera, t ex inom vårdområdet?

Återigen ska villkoren för småföretagen förbättras. Det har vi nu hört år ut och år in - men inget har skett.

Regler och skatter ska "ses över". Men det är ju redan gjort, nu måste det fattas beslut!

Nej, det vore nog klokt av Bosse Ringholm att redan nu fila på "nödprognosen", en budget som laborerar med en tillväxt på blygsamma 0,7 procent nästa år. Det är vad Tyskland och Finland hoppas uppnå nästa år.

Vi bor beklagligtvis inte på Lycksalighetens ö.

Lennart Hjelmstedt
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.