1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Löfven, ansvaret är ditt!

LEDARE || Sverige håller långsamt håller på att vakna ur eftervalsdimmorna. I slutet på förra veckan publicerade tidningen Expressen nyheten, att ryska flygplan kränkt svenskt territorium under onsdagen.
Nyheter • Publicerad 21 september 2014
SU-24
SU-24Foto: Anonymous

Yrvaket noterade vi då, att det på senare tid har hänt en mängd incidenter där ryska plan varit involverade. I slutet av augusti kränktes finskt luftrum. I fredags befann sig ryska flygplan i internationellt luftrum utanför Skottland, enligt bland andra BBC.

Och det har, enligt tidningen Expressen, skett ytterligare en kränkning av svenskt luftrum, strax söder om Karlskrona förra året, vilket Carl Bildt bekräftade i lördags.

Barack Obama var på besök i Estland härom veckan vid ett Natomöte. Två dagar därefter togs en estnisk säkerhetspolis till fånga av rysk polis vid den estniska gränsen och fördes till det ryska fängelset Lefortovo i Moskva, samma fängelse där bland andra Raoul Wallenberg hölls fången. Säkerhetspolisen hålls fortfarande fången där, anklagad för spioneri.

Avgående utrikesminister Carl Bildt kallar kränkningen mot Sverige "den allvarligaste flygkränkning från rysk sida som ägt rum under de år jag varit utrikesminister".

Varför sker detta just nu? Den "ryska påsken", påsken 2013 då ryska plan flög in mot svensk gräns, skedde utan tvivel mot bakgrund av den stora helgen.

Intressant nog kan man konstatera, att både flygningen nära brittiskt luftrum och kränkningen av svenskt luftrum, sker i kölvattnet att två mycket viktiga politiska händelser.

Förra söndagen hölls det, som sagt, val i Sverige. Den politiska utkomsten av det valet har vi ännu inte sett resultatet av. Mitt i det milda tumult som utbrutit i svensk debatt sker en rak kränkning av svenskt luftrum.

I torsdags, den 18 september, hölls en folkomröstning i Skottland, vars politiska implikationer inte kan överskattas. Medan Storbritannien stod inför hotet att splittras upp, nosade ryska flygplan invid dess gränser. Detta är knappast en slump. Det förefaller snarare som en obehaglig styrkeuppvisning.

En mycket allvarlig utveckling, kunde vi höra Rysslandskännaren Gudrun Persson påpeka i söndagens Godmorgon Världen! i Radions P1.

"Vi har definitivt underskattat den ryska regimens villighet att använda militära medel" sade försvarsdebattören Johan Wiktorin i ett samtal arrangerat av Folk och försvar och Försvarshögskolans studentkår i torsdags.

"Vi borde ha sett detta från 2008 och framåt", säger han. Vi går till höger på konfliktskalan, konstaterade han, och pekar just på bortförandet av den estniske säkerhetspolisen.

I detta läge har vi i Sverige alltså en regering på ingång, där ett parti pläderar för nedskurna försvarsanslag, och där stödhjulet till vänster är minst lika ivrigt att gå över Försvarsmakten med sin skära.

Stefan Löfven, du som ska bli statsminister. Du företräder det realpolitiska alternativet i denna regering. I dag startar regeringsförhandlingarna mellan S och MP. Du måste nu ta ditt ansvar för att hålla svenskt försvar borta från Miljöpartiet och Vänsterpartiet!

Sylvia Asklöf Fortell
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.