1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

LEDARE: Vad blir det av Blekinge?

LEDARE || Nästan var femte väljare i Blekinge lägger numera sin röst på Sverigedemokraterna. Söndagens val innebär att de liberala idéerna tappar mark. Det är smärtsamt, politiskt och mänskligt.
Nyheter • Publicerad 15 september 2014
Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Dels på grund av att en svag socialdemokratiskt ledd regering kommer tvinga Löfven att lyssna till både Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Men dels, och inte minst, på grund av SD:s framgång lokalt och nationellt. En kalldusch, skrev vi på valnatten.

Valresultatet ställer en rad frågor på sin spets. För det första handlar det rent tekniskt om mandaten i Blekinges kommuner. I Karlskrona har ett verkligt besvärligt läge öppnat sig där de rödgröna inte sitter på en majoritet. Nu vädjar S att man inte ska behöva regera i minoritet. Ombytta roller kan man säga, mot förra mandatperioden, med mindre inslag av allianspartier och mer inslag av SD.

I Sölvesborg finns numera tre partier i storleken mellan 20 och 30 procent. Även om man rent tekniskt kan runda Sverigedemokraterna - går det att göra det i längden? Vad man själv vill och önskar är en sak. Vad väljarna säger är en annan.

För det andra handlar det om hur Sverigedemokraterna ska lyckas att fylla alla dessa mandat och hur det kommer att fungera i praktiken.

I Blekinge handlar det totalt om 16 nya mandat i kommunerna och två extra mandat i landstinget. Vi ser hur det har gått i landstinget under den gångna mandatperioden. De fem mandat som har funnits hittills har knappast varit funktionella. Budgetar har inte lämnats in i tid, politiker har hoppat av eller inte dykt upp på fullmäktige, och så vidare.

Hur många av de nya mandaten i kommunerna kommer att fungera som de ska? Ska våra kommuner befolkas av tomma stolar?

Varför SD går fram så mycket i Blekinge har säkert flera förklaringar.

Förutom att Jimmie Åkessons hemadress ligger i Sölvesborg, så har SD har en gång vuxit fram här för att Blekinge traditionellt sett är ett län med många bruksorter. Blekinge har drabbats hårt av den internationella ekonomiska krisen - vi är ett län med en industri som är extra konkurrensutsatt på den globala marknaden. Ungdomsarbetslösheten och arbetslösheten har varit hög. Lågutbildade män på landsbygden är SD:s målgrupp. LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson (som helt felaktigt trodde att Reinfeldt skulle regera vidare med SD) triumferar, men i LO-kollektivet är SD på framväxt.

Men SD har tagit väljare av alla partier. Lyssnar man på samtal mellan skål och vägg bland somliga moderata väljare, så har den förda försvarspolitiken varit en annan avgörande orsak till SD:s framgångar.

I ett försvarslän som Blekinge har den debatten inte fallit väl ut, speciellt inte för Moderaterna.

En tredje fråga som kan lyftas för Blekinge är denna, men den har mer med bilden av länet att göra än analyser och teknikaliteter.

Länets besöksnäring kämpar för att etablera Blekinge som ett turismvänligt län, med mycket internationella kontakter och besök, gärna över Östersjön.

Hur ska vi förmedla en välkomnande och öppen bild av vårt Blekinge nu? Kom gärna hit, men stanna inte för länge, och framför allt, åk hem igen!

Det var inte detta Blekinge behövde.

Sylvia Asklöf Fortell
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.