1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Ledare: Svårt med sårad stolthet

LEDARE || Politik är att göra det omöjliga möjligt. Men ibland är det stor risk för att det helt enkelt bara blir omöjligt.
Den som såg Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt i Agenda häromkvällen kunde konstatera att Socialdemokraternas Stefan Löfven väljer den hårda vägen. Dels har han bedrivit en synnerligen tuff valrörelse mot alliansen. Nu ger han Sjöstedt kalla handen att bilda regering med S och MP.
Det är att göra det väldigt svårt för sig själv.
Nyheter • Publicerad 16 september 2014
Knepigt läge. Hela talmanspresidiet kallas in för att hjälpa till i den svåra regeringsbildningen. Ulf Holm, vice talman (MP), Per Westerberg ( M), talman, och Susanne Eberstein (S), vice talman ses i samråd inför sondering av en ny statsminister.
Knepigt läge. Hela talmanspresidiet kallas in för att hjälpa till i den svåra regeringsbildningen. Ulf Holm, vice talman (MP), Per Westerberg ( M), talman, och Susanne Eberstein (S), vice talman ses i samråd inför sondering av en ny statsminister.Foto: Henrik Montgomery / TT

Allianspartierna har hela tiden förklarat sin inställning till hur de ser på en regeringsbildning. Nu har det uppstått precis det svåra läge som alla har varnat för. Nu räknar Löfven ändå med att antingen Centerpartiet eller Folkpartiet ska ställa upp att hjälpa Socialdemokraterna. Trots att alliansen har lagt ett gemensamt valmanifest och kommer att lägga fram en egen budget. De måste ta ansvar, säger S-ledaren.

Vad vinner han på detta?

Dels slipper han släppa in V i regeringen. Han vill inte ha dem där ändå, både av historiska och ekonomiska skäl.

Dels bryter han upp alliansen som formation i svensk politik, vilket skulle vara en triumf.

I fallet då försöken att bilda regering misslyckas (talmannen sätter igång med det formellt under onsdagen) kan han skylla på FP och C.

Dessutom skulle Löfven också undanröja faran inför budgetomröstningen i höst.

För det svåra är förmodligen inte att skapa underlag för en regering, utan för att driva igenom budgeten, då den budget som samlar störst underlag i riksdagen blir den som går igenom.

Samtidigt kan han få en svekdebatt på halsen. De som har röstat för Vänstern, Miljöpartiet och Socialdemokraterna i tron att de ska få en rödgrön regering lär bli gruvligt besvikna. Och vänsterpartisterna lär bli ännu mer frustrerade.

Samtidigt visar en undersökning, enligt Aftonbladet, att väljarna som röstar på C och FP tycker att S ska vända sig till dem för samarbete.

Jan Björklund, Folkpartiets ledare, tackade däremot i går tydligt nej till att ingå i en regering med Socialdemokraterna. Men ett samarbete och en regeringsposition är olika saker - så vad var det Björklund sade, egentligen?

I går höll också talmannen Per Westerberg (M) presskonferens. Hans roll i regeringsbildningen är strikt formell och han var tydlig med att han inte vill ägna sig åt spekulationer. Samtidigt är det hans uppfattning att det troligen inte blir nyval. Nej, det ska gå bra långt om Sverige hamnar i en sådan situation.

Så: Antingen tvingas Sjöstedt att ge sig. Löfven vet nämligen att Sjöstedt i praktiken inte har ett val än att förhandla med honom. Vänsterledaren skulle knappast fälla honom till förmån för en ny borgerlig regering.

Eller så blir det någon form av uppgörelse över blockgränsen. Men då ska man veta att det finns mycket ilska inom alliansen kring hur Löfven nu utkräver ansvar av C och FP. Detta efter en tuff valrörelse, där det hela tiden har ställts frågor till Löfven om regeringsbildningen. Vilka han inte har kunnat svara på.

Partipolitiker är också människor av kött och blod. Sårad stolthet är svår att svälja.

I en förhandling gäller det att locka med honung i stället för vinäger. Just nu är det vinäger för hela slanten.

Vad händer nu?

*Idag börjar talmannen att undersöka möjligheten till att bilda en hållbar regering.

*Samtal sker med företrädare för alla partier, vilka utses av partierna själva. Det behöver inte handla om partiledarna.

*Fyra sonderingsförsök görs. Sen utlyses nyval.

*Omröstning om en statsminister sker tidigast 2 oktober.

*Tre veckor efter att regeringen har tillträtt ska en budget lämnas. Dock senast 15 november.

*För att få igenom en budget krävs att en majoritet i riksdagen röstar på den. Diskussionerna om regeringsunderlag kommer även att handla om möjlighet att bilda budgetmajoritet.

Sylvia Asklöf Fortell
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.