1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

LEDARE: Stormig höst väntar för Karlskrona

LEDARE || En stormig höst väntar för politikerna i Karlskrona. Det preliminära valnattsresultatet visar på ett politiskt dödläge, där varken alliansen eller de rödgröna har egen majoritet. Samtidigt har de allra flesta partier lovat dyrt och heligt att de inte tänker regera i minoritet.
Nyheter • Publicerad 15 september 2014

Blocköverskridande samarbeten kommer alltså krävas, men det har Vänsterpartiet redan avfärdat som otänkbart. Kvar återstår då för Socialdemokraterna att söka stöd hos de borgerliga mittenpartierna och Miljöpartiet, eller att bilda en storkoalition med Moderaterna.

Vad som sker står skrivet i stjärnorna.

Moderaterna gör det klart sämsta valet i kommunen och tappar hela 6,3 procent, eller tre mandat. Det är samtidigt bättre än riksnittet, vilket måste sägas vara förvånande efter det senaste årets interna stridigheter som avslutades med att Nicklas Platow hoppade av och bildade Karlskronapartiet. Med 1,7 procent av rösterna lyckades han inte ta sig in i kommunfullmäktige.

Lite turbulens i bildandet av majoritet är samtidigt bättre än den situation som har rått den senaste mandatperioden, där Sverigedemokraterna varit tungan på vågen och emellanåt fällt den styrande femklöverns budget. Politikens innehåll är det viktigaste, men både för förvaltningarna och för näringslivet är det viktigt att också ha en viss förutsägbarhet.

Detta gäller speciellt när utmaningarna är stora. Karlskrona kommun lider av en dålig ekonomi, samtidigt som inte minst Socialtjänsten kräver stora resurstillskott. Svåra prioriteringar är att vänta med andra ord.

Erik Hultgren
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.