1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

LEDARE: Genomskåda SD-bluffen

LEDARE || "Vad är det första du vill göra om du kommer in i EU-parlamentet", frågade moderatorn.
"Jag vill börja omförhandla EU-fördraget för att flytta mer makt tillbaka till Sverige", svarade Sverigedemokraternas förstanamn Kristina Winberg.
Det är bara en liten detalj som skaver. EU-parlamentet kan inte ändra i fördragen, det bestäms av medlemsländerna och deras regeringar. Det borde inte komma som en överraskning för någon som lyfts upp som partiets toppnamn.
Nyheter • Publicerad 2 maj 2014
Populism. Sverigedemokraternas EU-kritik är inte seriös. Under gårdagens torgmöte ville partiets toppnamn till Europaparlamentsvalet, Kristina Winberg, bli invald för att förändras EU:s fördrag. Men det är inte en fråga för parlamentet.
Populism. Sverigedemokraternas EU-kritik är inte seriös. Under gårdagens torgmöte ville partiets toppnamn till Europaparlamentsvalet, Kristina Winberg, bli invald för att förändras EU:s fördrag. Men det är inte en fråga för parlamentet.Foto: 

Vid det torgmöte med Jimmie Åkesson och Kristina Winberg som Sverigedemokraterna höll vid lunchtid i dag var motdemonstranterna, organiserade av Tillsammans Karlskrona, betydligt fler än de som kommit för att lyssna. När Åkesson började tala vände samtliga ryggen till. En fredlig, men tydlig, markering.

De som lyssnade fick i stället lyssna på 30 minuter av populistisk EU-kritik. Vi har tidigare på ledarsidan beskrivit hur många känner sig osäkra och främmande för unionen, mycket på grund av att partierna försöker rida på EU-kritiska fördomar snarare än att föra en ärlig debatt. Sverigedemokraterna vill framställa sig som det enda EU-kritiska partiet, men deras politik är i praktiken en bluff.

"Andra länder ska inte lägga sig i Sveriges politik", hävdade Åkesson. Men både han och Winberg förklarade sedan att även utanför EU kommer det att krävas samarbete för att lösa stora frågor. Att samarbeta innebär, som de flesta vet, både att ge och ta. Vill vi arbeta med andra länder för att lösa klimatfrågan får vi räkna med att det också påverkar vår politik.

Klimat, forskning, brottslighet och handel, nämnde de som områden där de vill samarbeta med resten av Europa. Det är en ganska bra sammanfattning av de stora frågorna i EU-parlamentet. Och frågan är hur pigga EU-länderna är på att låta Sverige vara med och bestämma om vi står utanför unionen. I praktiken är Sverigedemokraternas påstådda EU-kritik därför ett luftslott.

Det är bra att vara kritisk mot de beslut som fattas, oavsett om det är i landstinget, riksdagen eller EU-parlamentet. Samtidigt ska vi inte vara naiva. EU består av 28 länder. Det kommer aldrig att se ut exakt som vi i Sverige vill. Många av våra partier, även SD, ser behovet av en gemensam forskningspolitik för att spjutspetsforskningen ska komma till Europa. Men i andra delar av EU, där minnet av matbrist är större, ses jordbrukspolitiken som minst lika viktig.

Vill vi ha samarbete med andra får vi acceptera att vi inte ensidigt kan diktera villkoren.

Sverigedemokraternas EU-kritik bygger i stora drag på populism och att utnyttja okunskap. Det stora problemet är att så många av de andra partierna gärna själva surfar på en vag EU-skepsism, snarare än att föra en kvalificerad debatt.

Erik Hultgren
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.