1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Låt inte hatet växa

Nyheter • Publicerad 13 september 2001

Bilderna av glada dansande palestinska barn och jubel från fundamentalistiska muslimer har upprört många. Det finns också rapporter från Irak som talar om att "regeringen är ohöljt förtjust" över attackerna. De kallas ett "svar på amerikanska förbrytelser mot mänskligheten".

Den huvudmisstänkte, Usama bin Ladin, sägs ha avsvurit sig allt ansvar för illdåden, vilket han regelmässigt gör vid varje större attack, men han sade sig ändå stödja den här typen av "djärva aktioner" och prisade Gud och självmordsgruppernas mod. Han betecknade angreppet som "de förtryckta folkens reaktion mot det grymma USA".

Det är också viktigt att notera att den islamiska konferensen, OIC, där 57 muslimska stater ingår, har fördömt angreppet med motiveringen att det strider mot islam. Likaså har sunnimuslimernas högste auktoritet i världen, schejk Mohammad Sayed Tantawi, iman i Kairo, fördömt terrordådet som stridande mot islam. Hans motivering är värd att läsa.

- Att döda oskyldiga män, kvinnor och barn är en förfärlig och avskyvärd handling som ingen monoteistisk religion kan tillstyrka. Alla sunda mänskliga själar tar avstånd från sådant!

Den danska statsministern Poul Nyrup Rasmussen reagerade mot glädjeyttringar hos palestinier i Danmark och vädjade: nu måste medmänsklighet och medkänsla, den grundläggande känslor vi alla hyser, gå före allt annat.

Han bad dem besinna sig och sluta "trampa på våra känslor". Även Danmarks demokrati angreps samtidigt med USA:s, slog han fast, och manade alla människor i Danmark att "för en gångs skull hålla ihop".

Rapporter om muslimsk glädje är naturligtvis provocerande så här i upprördhetens crescendo, men den måste ändå försöka förstås och diskuteras, om inte nu så kanske senare, eftersom det är ur den sortens känslor som attacken hämtat sin näring.

Det är dock oerhört viktigt att vi inte får någon form av etniskt eller religiöst grundade motaktioner. Det skulle ju innebära att vi själva skulle göra oss skyldiga till samma brott, om än naturligtvis inte i samma grad, men ändå av samma sort. Lika lite som det finns någon Gud som kan åberopas för att rättfärdiga attacken på USA, lika lite kan man acceptera religionen som skäl för angrepp på eller trakasserier av, andra människor.

Inga-Lena Fischer

Inga-Lena Fischer
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.