1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Låt Blekinge bli försökslän

Nyheter • Publicerad 17 november 2003

Nutek, Verket för näringslivsutveckling, har precis lämnat slutrapport i sin utredning med den lite motsägelsefulla beteckningen "Nationell samling för regional utveckling". I korthet kan man säga att Nutek har kartlagt 27 olika myndigheter och ett tiotal "samrådsaktörer" och fått fram hur det gått med samarbetet över sektorsgränserna för att främja den regionala tillväxten.

De flesta myndigheterna inser att behovet av samordning och effektivisering är stort, "men inte just i vår myndighet". De andra måste samordna sig, men inte vi, med andra ord.

En annan slutledning är att "statens roll i arbetet varit otydlig". Det betyder att man inte haft särskilt stort intresse för, eller lagt ner arbete på, den här effektiviseringen. Det är alltså inte ett prioriterat mål för regeringen att det går bra i regionerna. Det är sannerligen oroande.

Meningen med både de så kallade regionala tillväxtavtalen och nu de regionala tillväxtprogrammen, är att de pengar som myndigheter och departementen har, för att få fart på den regionala tillväxten, skulle samordnas för att ge bättre resultat. Bättre en stor plånbok än många små portmonnäer här och där.

Det har inte gått så bra, säger Nutek. Läser man vad de olika myndigheterna och "samrådsaktörerna" säger, så finns det dock en hel del intressanta förslag. Blekinge Tekniska Högskola finns med utredningen som enda representant för de akademiska utbildningarna, och så hittar vi Boverket bland myndigheterna.

Där sägs att även den fysiska planeringen måste in i arbetet med tillväxtprogrammen. Det är närmast självklart och man undrar varför ingen tänkt på det förut. Hur regionerna använder sina egna resurser, är ju viktigt för utvecklingen. Det räcker med att titta på infrastrukturens roll för utvecklingen.

Nu har inte Näringsdepartementet någon organisation som kan ta emot och hantera de resultat som utredningen kommit fram till. Man hade väl inte räknat med att det skulle bli något att ta hänsyn till. Det är det.

I väntan på att den så kallade Ansvarsutredningen ska komma med sina förslag om vem som ska besluta vad, på vilken nivå och inom vilket geografiskt område, så kunde man göra Blekinge till försökslän för en nytt sätt att jobba med tillväxtfrågorna.

Eftersom vi har Region Blekinge, Boverket och utbildningen i fysisk planering på Blekinge Tekniska Högskola, kunde en annan och bättre modell utvecklas och testas här.

I ett sådant arbete är det en stor fördel att vara ett litet län. Det är överblickbart och lätthanterligt. Kommunerna och landstinget är vana att samarbeta med näringsliv och högskola. Som bekant är vi bäst i landet på detta samarbete, det som kallas Triple Helix. Blekinges litenhet är egentligen dess storhet.

Så, bäste näringsminister Pagrotsky, medan du funderar över vad departementet ska ta sig till, kan ju Blekinge ta täten. Det är bara att ge startsignalen. Vi är beredda.

Inga-Lena Fischer
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.