Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Lämnar bilen utan service

KRÖNIKA || Vad är meningen med en oberoende revision? Det kan man fråga sig efter gårdagens landstingsfullmäktige, där bokslutet för 2012 behandlades.
Nyheter • Publicerad 23 april 2013

Såväl de inhyrda revisorerna från Ernst&Young som de egenvalda revisorerna valde att rikta anmärkning mot Landstingsstyrelsen och Hälso- och sjukvårdsnämnden.

Åtminstone sedan 2005 har Blekingesjukhuset uppvisat stora underskott i förhållande till sin budget. Politikerna har brustit i sin styrning, kontroll och uppföljning av sjukhuset, konstaterade revisorerna. Det är allvarlig kritik som borde få konsekvenser för hur landstinget sköter sin verksamhet.

Annons

Någon debatt om hur landstinget ska förbättra styrningen blev det dock inte. I stället bestämde ett enhälligt fullmäktige att de inte håller med revisorernas anmärkningar, då fjolårets stora underskott behandlades och godkändes i höstas.

Visst går det att förstå invändningen. Kostnadsutvecklingen för sjukvården är hög i hela landet. Blekingesjukhuset är inte ensamt om att visa underskott. Så försvarade bland annat landstingsrådet Kalle Sandström resultatet. Men Blekingesjukhusets underskott i fjol är ingen engångsföreteelse, snarare än årlig tradition.

Och även i år kommer budgeten att överskridas. Redan har hälso- och sjukvårdsnämnden föreslagit att ytterligare 45 miljoner ska skjutas till. Det kan säkert vara nödvändigt för att klara vårdbelastningen på kort sikt, men på lång sikt är kostnadsutvecklingen ohållbar.

Annars var ekonomin ett av glädjeämnena på gårdagens möte. Fjolårets överskott på 169,1 miljoner räcker för att täcka tidigare års underskott. Kostnadsutvecklingen på 2,7 procent var bara snäppet högre än riksgenomsnittet. Det är glädjande.

Men bakom siffrorna syns flera orosmoln. Det goda resultatet är bara delvis ett resultat av bättre styrning av ekonomin. Oväntade engångsposter - bland annat en engångsbetalning på 51 miljoner från AFA - och låga investeringar rätade också upp ekonomin. Speciellt det senare är oroväckande. Sedan 2009 har landstinget dragit ner rejält på investeringarna, samtidigt som övriga landsting rustar upp för en åldrande befolkning.

Precis som ett hushåll kan spara pengar genom att låta bilen gå utan service, kan ett landsting gå plus genom att lämna byggnader och maskiner utan upprustning - men till slut kommer verkligheten i kapp.

Erik Hultgren
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons