1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Kupp öppnar för kaos

LEDARE || Ingen vill säga att det är en kupp. Men alla vet att det är det. Det som har hänt i Egypten under de senaste två dygnen anstår inte ett land som vill kalla sig demokratiskt.
Nyheter • Publicerad 4 juli 2013

International Crisis Group skrivermycket träffande i en analys, att ganska många presidenter skulle få dra upp sina bopålar om saker som allmän inkompetens och stort missnöje var legitima skäl för avsättning.

Den oroande utvecklingen i Egypten följer ett välbekant mönster för länder som genomgår våldsamma omvälvningar: Den nyvalda regimen klarar inte av att möta folkets pressande behov. Inte ens ett litet land kan reformeras på ett år, det är en omöjlighet. Allra helst när det gäller avgörande ekonomiska reformer, vilket det har rört sig om i Egyptens fall. Fråga Estland, Lettland och Litauen.

För regionala stormakter som Egypten gränsar sådana förväntningar till det utopiska.

Behoven är helt enkelt så stora efter årtionden av vanstyre att tålamodet bland befolkningen redan är slut. Det är alltid faran i övergången mellan diktatur och demokrati.

Samtidigt har Egyptens numera avsatte president Mursi genomfört förändringar i konstitutionen som har varit fullständigt förkastliga och vilka har kastat bensin på en redan befintlig brasa.

I höstas tillskrev han sig själv närmast obegränsade rättigheter i väntan på en ny konstitution. Det utlöste nya protester i Kairo. Därefter har missnöjet stegrats i landet. Hans styre har varit allt annat än inkluderande. Egyptens många politiska rörelser har blivit allt oroligare för landets utveckling.

Omvärlden manar till lugn medan skottlossning pågår i Kairo. Radio- och tv-stationer stängs. Medlemmar ur Muslimska brödraskapet uppges bli arresterade. Även detta följer ett oroväckande välbekant mönster för våldsamma revolutioner. Avsätt ledaren under hot, arrestera anhängarna.

En politiskt vald president ska inte avsättas med militärkraft. En konstitution och ett politiskt system ska inte kunna regisseras med stridsvagnar och kulsprutor.

Egypten har många avgörande beslut framför sig, men kanske framför allt detta: Vilka grundläggande riktlinjer ska gälla för landet? Innan den frågan är besvarad blir det omöjligt att ordna ett demokratiskt parlamentariskt system. För att inte tala om att genomföra viktiga ekonomiska och sociala reformer.

Det kan bara finnas en acceptabel lösning på Egyptens problem: Att så snabbt som möjligt ordna nyval - om landet ska kunna kallas demokratiskt i framtiden. Kupper som den vi har sett nu, öppnar för kaos.

Sylvia Asklöf Fortell
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.