1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Kunskap för alla

LEDARE || I 2000-talets kunskapsbaserade ekonomi spelar utbildning en nyckelroll. Det möjliggör bildandet av människors kunskaper och färdigheter. Det påverkar innovation för tillväxt vid sidan av konsumtion.
Nyheter • Publicerad 23 juli 2013

Det avgör till stor del sysselsättningsnivåer och är ett motgift mot arbetslöshet och avgörande i kampen mot social utslagning och ojämlikhet. Det är ett svar på det allt längre åldrandets utmaningar, genom utbildning under hela livet, och är väsentligt för utbyggnad och bredd av yrkesval och karriär.

Högre utbildning har genomgått tre stora förändringar under efterkrigstiden. Det är demokratisering med riktningen mot massutbildning, internationell öppenhet och standardisering av akademiska program som EU:s Bolognaprocess och globaliseringen med historiskt växande antal akademiker världen över.

Men institutioner, organisationer och metoder för högre utbildning har till stor del sin grund i de principer som utvecklades i Europa under artonhundratalet, vilket väcker svårigheter för framtiden. Det finns fortfarande svårigheter att få tillgång till utbildning och kunskap för många.

Onlineutbildning eller MOOC, storskalig öppen nätkurs, är en avgiftsfri distanskurs som kan läsas av tusentals kursdeltagare till liten lärarinsats, är ännu i sin linda, men kan bidra till att möta dessa utmaningar. Onlineutbildning ger bred tillgång till institutioner och undervisning för en marginell kostnad per elev.

Framför allt amerikanska prestigeuniversitet erbjuder gratis onlinekurser till alla överallt, oavsett bakgrund. Även europeiska initiativ har slagit igenom på kort tid. I Sverige är det Lunds universitet som är först med att utreda möjligheterna att ge gratis universitetsutbildning online.

Även om MOOC inte alltid leder till formella meriter kan man ta till sig kunskap som folkbildning och av andra skäl. Onlineutbildningar kan möjliggöra lärande som är anpassat till livssituation, kan bredda rekryteringen till universiteten och stärka det livslånga lärandet.

Sverige har betydande tillgångar i de stora skolorna och universiteten som forskningscentra och internationellt erkända varumärken, många utbildade människor och dynamiska IT-tjänsteföretag. Det är hög tid att tänka om högre utbildning som en produktiv exportsektor.

Svenska universitet kan spela en viktig roll för att uppnå allmän tillgång till kunskap och onlineutbildning kan sprida ut utbildningstiden under en större del av livet. Det är osannolikt att onlineutbildning kommer att ersätta vanlig utbildning. Men för kontinuerligt lärande kan det vara en bra plattform för många.

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.