1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Krönika: Fi kommer att parkera en bit under riksdagsspärren

KRÖNIKA || Med hela tre procents väljarstöd blev Feministiskt initiativ en av valnattens stora överraskningar, för att sedan snabbt glömmas bort. Utan en plats i riksdagen är det svårt att få utrymme när regeringsförhandlingar och framtida budgetomröstningar står högst på agendan.
Nyheter • Publicerad 16 september 2014
Gudrun Schyman.
Gudrun Schyman.Foto: MAJA SUSLIN / TT

Men varför lyckades partiet ta tre procent, och varför fick de inte mer?

Redan för tre månader sedan förutspådde vi att partiet inte skulle lyckas ta sig in, och kallade partiet för en dagsslända. Den ekonomiska politiken är i stort sett densamma som Vänsterpartiets och även på andra områden är skillnaderna minimala. Det går att tvinga Gudrun Schyman ur Vänsterpartiet, men inte Vänsterpartiet ur Gudrun Schyman, för att uttrycka det enkelt.

Den som tror att jämställdheten gynnas av höga skatter, sex timmars arbetsdag, och mindre valfrihet, behöver sannerligen inte ännu ett parti att rösta på. Andra förslag, som att utbilda män att vara mer klimatsmarta eller inrätta medieråd som ska granska hur kvinnor skildras, har knappast brett stöd.

Den grundläggande orsaken till framgången kan i stället sammanfattas i två ord. Gudrun Schyman. Något större mediegeni har svensk politik inte begåvats med på länge. Visserligen portades hon från de stora partiledardebatterna, men fick ändå delta i studiodebatter och nyhetsinslag på bästa sändningstid.

Det privilegiet har få andra uppstickarpartier kunnat njuta av.

Likt de flesta andra uppstickarpartier står Feministiskt initiativ nu inför ett vägskäl. Partiet ser ut att få mandat i tretton olika kommuner, och måste föra politik på riktigt. Vissa uppstickarpartier lyckas med denna transformation, andra förgörs av interna splittringar och motstridigheter. Om Feministiskt initiativ verkligen har lyckats med att locka medlemmar från alla politiska läger kan det bli svårt att enas när de konkreta förslagen ligger på bordet.

Frågan är också hur länge Schyman stannar kvar som talesperson. Utan henne slocknar strålkastarna och det kommer bli allt svårare att locka nya medlemmar. Å andra sidan klarade partiet den magiska 2,5-procentspärren, vilket innebär både partistöd och att valmyndigheten distribuerar valsedlar till alla vallokaler.

Vår förutsägelse är likväl att Feministiskt initiativ kommer få svårt att etablera sig som ett riksdagsparti. Men med en mer välfylld partikassa kommer de säkerligen kunna knipa någon enstaka procent även nästa val.

Erik Hultgren
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.