Ledare BLT

Krims skugga över Minsk

Ledare BLT Artikeln publicerades

GÄST PÅ LEDARSIDAN || Lukasjenko har länge stått i vägen för de vitryssar som vill stärka banden med EU. Nu har Putin seglat upp som ett ännu svårare hinder.

Under en reportageresa i Minsk i förra veckan fick jag ett bevis för hur denna polisstat försöker förbättra sin image. En polis kom fram och bad mig radera alla foton jag just tagit av Leninstatyn framför regeringsbyggnaden. När han fick höra att jag skulle skriva om staden inför VM backade han omedelbart - och önskade mig en trevlig vistelse.

Samma kväll vandrade jag över det öde oktobertorget medan Putins tal inifrån Kreml kablades ut från en storbildsskärm. Ett fåtal vitryssar hastade förbi. Annekteringen av Krim är impopulär i Vitryssland där en majoritet talar ryska men få betraktar sig som etniska ryssar. Statsmedierna har förvisso varit försiktiga i att släppa fram ryskkritiska röster, men det förmedlas en mer balanserad bild av händelserna i Ukraina än vad som är fallet i ryska medier. Lukasjenko har inte sörjt Janukovytjs fall, tvärtom har han lakoniskt kommenterat: Så går det när man förlitar sig på oligarker.

Regimen vill gärna ha Rysslands billiga gas och fördelaktiga lån, men definitivt inte dess trupper. Vitryssland och Kazakstan är Rysslands närmaste allierade, men bägge länderna har tagit avstånd från Kreml i Krimfrågan. Lukasjenko har visat öppet stöd för det nya styret i Kiev - av ett avgörande skäl: Ukraina är en av Vitrysslands viktigaste handelspartners.

    För oppositionen och andra regimkritiska vitryssar har Rysslands agerande gjort framtidsutsikterna ännu mörkare än de redan var. Inget tyder på att Lukasjenkos fall kommit närmare, men den dagen han är borta väntar ett ännu större hinder: Moskvas ovilja att låta sina grannländer välja sin egen inriktning i utrikespolitiken.

    Den unga journalisten Inga Lindarenka berättar för mig hur hennes nätbaserade ungdomsmagasin Mag34 (som också finns på engelska) låtit västorienterade ukrainare och ryssar medverka i spalterna. Händelserna på Majdan-torget hade gett henne hopp, men nu ser det mörkt ut.

    - Med nuvarande styre i Moskva kommer Ryssland aldrig tillåta vårt land att närma sig väst. Men jag vill ändå inte ge upp, situationen kan ändras. Det viktiga är att vi unga fortsätter att ha kontakt över gränserna och fortsätta kämpa för det vi tror på.

    Påhl Ruin
    är journalist ocb bosatt i Litauen