Konflikten på väg att lösas
Beskedet kommer visserligen från den vitryske presidenten Aleksandr Lukasjenko, men man får väl ändå anta att det är sant. Ryssland och Vitryssland kom i går eftermiddag överens om en kompromiss, som ska lösa konflikten mellan de båda länderna, en konflikt som hotade att ställa flera EU-länder i Centraleuropa utan energitillförsel.
Det exakta innehållet i kompromissen kommer att utarbetas de närmaste dagarna. Konflikten har pågått en längre tid, men ställdes på sin spets när Ryssland hotade stänga av gasleveranserna till Vitryssland. Det i sin tur berodde på att ryssarna dubblade gaspriserna, vilket Vitryssland inte kunde acceptera. En överenskommelse nåddes i sita sekunden och Vitryssland fick bita i det sura äpplet.
Strax efter nyår meddelade Vitryssland att man ämnade ta en avgift på den ryska olja som exporteras via Vitryssland till Europa, som är en fjärdedel av Rysslands export, eller 1,4 miljoner fat per dygn. Ryssland anklagade Vitryssland för "stöld" och stängde leveranserna. Det i sin tur gjorde att Polen, Slovakien och Ungern blev tvungna att ta av sina reserver. På sikt skulle det också bli fallet för Tyskland.
Det här ger också mörka påminnelser om hur det var förra årsskiftet, när ett liknande bråk uppstod mellan Ryssland och Ukraina, med tanke på att Ryssland levererar en fjärdedel av EU:s behov av naturgas. Det fick de av EU:s medlemsstater som är beroende av den ryska gasen, att fundera både en och två gånger om man kunde se sig om efter andra leverantörer.
Det här är ett scenario som numera betraktas som en högst påtaglig risk. Eftersom "energivapnet" förmodligen inte är avsett att drabba andra stater, än de som just då är målet för den ryska irritationen, så anser sig den ryske presidenten Vladimir Putin kunna använda det mot länder som ligger inom den ryska intressesfären, vilket ju både Ukraina och Vitryssland gör.
Det är dock en kontraproduktiv politik, så länge Ryssland inte har monopol på olje- och gasleveranser till övriga Europa. Det visar ju det faktum att till exempel Tyskland ser sig om efter andra möjligheter. Vill Putin ha goda relationer till EU, och det borde väl vara det mest hälsosamma för Ryssland, så kan han inte fortsätta på det här viset.
Vad överenskommelsen innebär återstår att se, men i går kväll hade ryska myndigheter inte bekräftat något avtal. Man konfirmerade bara att ett telefonsamtal mellan Lukasjenko och Putin hade hade ägt rum, på Lukasjenkos initiativ, där "frågan hade diskuterats".
Frånsett de rent energipolitiska konsekvenserna av den här konflikten, som kastar sina skuggor över diskussionerna om den rysk-tyska gasledningen genom Östersjön, så blir man fundersam över konflikten mellan de tidigare så såta vännerna, Putin och Lukasjenko. Vad är det som har gjort att Putin satt tumskruvar på Lukasjenko, markerat genom chockhöjningen av gaspriserna?
Kan det vara Lukasjenkos ivriga arbete för att fördjupa och förstärka unionen mellan Ryssland och Vitryssland? Här är inte sista ordet sagt, och då handlar det inte bara om energin.