1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Klagar du på medierna? Köp en lokal morgontidning.

KRÖNIKA || Det där med att ställa grupper mot varandra sägs vara en dödssynd nuförtiden. Ändå verkar eftervalsanalyserna krylla av just sådana analyser. Om det inte är de goda antirasisterna (87 procent) mot de onda rasisterna (13 procent) så är det konflikten mellan "pk-etablissemanget" och "vanligt folk" som gäller.
Nyheter • Publicerad 17 september 2014
Sviker medierna landsbygden?
Sviker medierna landsbygden?Foto: Helena Landstedt / TT

Vi som jobbar inom massmedierna tillhör de förstnämnda och har svårt att ta oss utanför vår skyddade bubbla på Södermalm, där vi avfärdar alla andra som idioter, bonnläppar och rasister. Så skriver till exempel journalisten Joakim Lamotte, på Svt:s debattsida. Argumenten känns tyvärr igen från otaliga artiklar om "mediaeliten".

Men Sverige är faktiskt större än Aftonbladet, Expressen och public service. Lamotte frågar sig varför journalisterna, efter söndagens val, stigmatiserar SD-väljare i stället för att försöka förstå deras verklighet. Samtidigt toppar både min egen tidning, och granntidningen Barometern, med långa reportage från just de småorter där Sverigedemokraterna blivit som störst.

Som ledarskribent i Blekinge vet jag inte mer om Södermalm än att det uppenbarligen är en del av Stockholm. De fyra lokaltidningar jag brukar bläddra igenom på morgonen har under de senaste veckorna varken ägnat sig åt kampanjjournalistik mot Sverigedemokraterna eller använt ordet rasist på nyhetsplats.

Regionaltidningarna i Sverige har tillsammans en upplaga över miljonen och drivs av tusentals medarbetare som sliter hårt dag efter dag trots neddragningar och läsartapp. Att inte bo i innerstaden är vår verklighet.

Den som känner sig bortstött av riksmedias begränsade vinklingar och utbud skulle jag rekommendera att lösa prenumeration på en lokal morgontidning. Vi är inte perfekta och skulle säkert kunna bli bättre på att fånga upp fler delar av vårt närområde, men de perspektiv vi bidrar med syns ytterst sällan i nationella medier.

Dessutom slipper man absurda Stockholmstidningsbesvikelser, som att en eventuell knuff i en partiledardebatt toppar nyhetsflödet under en hel dag.

Läs också gärna igenom morgontidningen från sida till sida. De mest delade artiklarna på webben handlar nästan alltid om Sverigedemokraterna, men som andel av tidningarnas totala material är de artiklarna försvinnande få. Det mesta handlar i stället om lokala händelser och missförhållanden.

Södermalmsjournalister som klagar på att alla journalister bor på Södermalm kanske själva skulle se sig om lite i landet...

Erik Hultgren
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.