KD hälften så stora som M
Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet ökar sitt medlemsantal. Detta kunde man läsa om häromdagen. SD ökar antalet medlemmar med cirka 2 500 personer, till en total av cirka 7 900 personer. Vänsterpartiet ökar med ungefär 1000 personer, till ungefär 12 300 personer.
De partier som minskar mest är Miljöpartiet - och nu talar vi alltså rena medlemssiffror. Nu har de ungefär 13 300 medlemmar.
De medborgare som väljer att ta aktiv ställning söker sig alltså just till ytterligheterna. I det kan man läsa in flera saker.
För det första - Sverige har, internationellt sett, ett smalt politiskt spektrum. Ute i Europa kan man hitta både höger- och vänsterextremister i folkvalda parlament och den polariseringen är på gång att förstärkas. Både Ungern och Grekland kan nämnas som tragiska exempel på det - högerextremismen grasserar. Extremism är en obehagligt säker temperaturmätare på att något inte står rätt till i ett samhälle.
I vårt land har utvecklingen inom politiken varit den rakt motsatta. Partierna har krupit allt närmare varandra för att möta varandras argument, istället för att glida isär. Moderaternas omgörning till mittenparti och Socialdemokraternas gradvisa acceptans av regeringens politik (exempelvis jobbskatteavdraget) är tydligast exempel på detta.
Att bli medlem är ett betydligt mer aktivt ställningstagande än att uppge sin sympati i en opinionsundersökning. Att både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna kammar hem många medlemmar kan tolkas som om medborgarna har fått nog av dansande runt mittstrecket.
Och samtidigt - detta är ganska ironiskt - är V och SD de partier i riksdagen som står närmast varandra i ett antal frågor. Säkerhetspolitik, försvarspolitik, förhållandet till EU för att nämna några. Kortfattat: hur man väljer att analysera sin omvärld.
För övrigt kan man konstatera, att det miljöpartistiska radarparet Wetterstrand-Ericsson var de som lyfte Miljöpartiet i håret. Efterträdarna Gustav Fridolin och Åsa Romson går uppenbarligen inte lika bra hem hos gräsrötterna. Alternativt handlar det om att klimatdebatten inte engagerar lika mycket längre.
För övrigt är S fortfarande störst, med nära 100 000 medlemmar. Därefter kommer M med 41 200, C med 32 200, KD med 21 000, Miljöpartiet, Vänstern och SD. Folkpartiet finns det inga siffror på ännu.
Rent medlemsmässigt ligger alltså KD relativt väl till, hälften så stora som Moderaterna. En trogen kärntrupp.