1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Jaså, är det bara spekulationer?

Nyheter • Publicerad 20 januari 2006

Så rullar då diskussionerna kring lampfabrikens framtida öde vidare. Affären med fastighetsbolaget Amazun AB, där Karlskrona kommun säljer fastigheter för 365 miljoner, har varit uppe i kommunstyrelsen. Som det ser ut nu kommer affären i sin helhet att klubbas igenom på kommunfullmäktige den 2 februari. Socialdemokraterna har stöd av moderater och folkpartister. Det räcker.

Kommunens ekonomichef Bo Johansson och Bengt Lingman, koncernchef i Karlskrona kommun, har känt sig tvingade att i en insändare "göra några förtydligande" i samband med debatten kring lampfabriken.

Fabrikens hyra motsvarar ett fönsterlöst källarförråd på Gullberna, konstaterar de båda. "Hyran har legat på en mycket låg nivå, även med hänsyn till byggnadens ålder och status."

Nu har man då lyckats förhandla fram ett tioårigt kontrakt för lampfabriken med Amazun AB där fabriken får oförändrade villkor.

Ja, men vem gör då de investeringar som behövs? Amazun AB? Familjen Skantze kan knappast ta lån och investera i något som de inte äger. För den oförändrade "mycket låga" hyran, lär inte Amazun vara beredd till de nödvändiga investeringar, som måste göras om turisterna ska kunna bjudas in i lampfabriken. Men är de beredda att göra det, så är det naturligtvis berömvärt.

De båda tjänstemännen citerar ur ett brev som Patrik Skantze skickat till kommunen.

"Lampfabriken har visserligen ett löfte att få vara kvar i tio år, men sedan är det definitivt slut."

Lingman och Johansson skriver:

"Dessa uppgifter känner vi inte igen från kontakterna med Amazun. Uppgiften att byggnaden skall rivas är en spekulation som felaktigt har framställs som fakta."

I BLT den 5 januari kunde vi läsa följande.

"Men i tisdags träffade familjen Skantze Amazuns vd Lars Axelsson. Bostadsbolaget gjorde då klart att någon förlängning av hyreskontraktet inte blir aktuell.

- Amazun betalar drygt 16 miljoner kronor för fastigheten och för att de ska kunna förränta pengarna måste de riva och bygga nytt, troligen bostäder, säger Valdemar Skantze."

Det betyder att kommunens tjänstemän beskyller familjen Skantze för rena spekulationer.

Eftersom detta skrivs sent onsdag kväll är det knappast läge att ringa Amazuns vd och få hans version av företagets framtida planer.

Klart är dock att Amazun är ett företag som "förvärvar och förädlar fastigheter". Amazun AB med huvudkontor i Ängelholm är ett fastighetsbolag som hittills bara äger delar av regementet i Ystad, regementsområdena i Kristianstad, Härnösand, Falun och Sollefteå, fastigheter som Vasallen sålt till Amazun AB.

Eller som det också uttrycks: Amazun är ett "moderbolag i en nystartad koncern med fem dotterbolag från Vasallen AB". Som bekant är det Vasallen som äger Rosenholm. Vasallen är ett statligt fastighetsbolag med uppdrag att utveckla före detta regementen. Det är av Vasallen som Karlskrona kommun köper arenan.

Amazun AB är ett "intressebolag" till Frösundaviksparken AB och Dagon AB.

Det senare företaget skriver i sin årsberättelse för räkenskapsåret (april 2004 - april 2005) att man "efter verksamhetsårets slut tillsammans med en samarbetspartner gjort ett intressant förvärv av fem regementen. Vi äger 50 procent och fastighetsbeståndet har stor potential för en dynamisk förädlingsutveckling".

Samarbetspartnern är Frösundaviksparken AB, ett privat investeringsbolag med inriktning på fastigheter, bank och finans i Sverige och Baltikum.

Efter förvärvet av de fem regementsområdena i maj 2005 sa Lars Rosvall, vd och ägare i Frösundaviksparken AB följande:

"Förvärvet av ... är alla viktiga pusselbitar i vårt arbete att skapa en rikstäckande portfölj kommersiella fastigheter med hög avkastning och stabila kassaflöden."

Dagon AB och Frösundaviksparken AB har bildat Amazun AB, där man nu lagt Vasallens tidigare regementsområden.

Nu får dessa alltså sällskap med Gullbernaområdet i Karlskrona, Ericssonfastigheten, flera av Karlskronahems äldreboenden, ett par hyreshus och så fastigheten där lampfabriken har sin verksamhet.

Tror någon att lampfabriken passar in i konceptet "dynamisk förädlingsutveckling, hög avkastning och stabila kassaflöden"?

Inga-Lena Fischer
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.