1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Jamen, låt oss i alla fall diskutera det

Nyheter • Publicerad 22 september 2001

Häromdagen frågade jag om inte den enklaste vägen att lösa frågan om parkeringsmätare eller parkeringskiva, skulle vara mobilbetalning. Jag fick omedelbart svar på tal från John Andersson "Bilägare i Ronneby". Hans brev är inte så långt, så jag väljer att citera det här.

"Man kör in vid trottoaren, knappar in ett nummer och vips så har man betalat sin parkeringsavgift. Detta förutsätter att du har en mobiltelefon som fungerar. En mobiltelefon är ett måste. Även om Fischer föreslår en övergångstid så kommer här en ytterligare avgift: mobiltelefon, som ska läggas till parkeringsavgiften. Hur ska man kontrollera att det inte förekommer långtidsparkering? Parkeringsvakten måste ha tillgång till kontrollsystem som han/hon måste ringa. Meningen med parkeringsskivan var att det skulle bli billigare för kommunen och för bilisten. Det Fischer, och centerns Monia Svensson, föreslår skulle leda till till högre kostnader. Gärna gemensamma parkeringsregler för hela länet, men med en parkeringsskiva om nu inte Fischer och Svensson måste krångla till det. För det är det enda dessa båda damers förslag leder till. Turisterna skulle säkert tycka att det var lätt att bila i Blekinge och då skulle parkeringsskivan vara ett bra sätt att konkurrera med de kommuner eller län som dumt nog infört ytterligare avgifter för bilisten. Använd gärna ny teknik där det är befogat, men inte där ett gammalt enkelt och bra system finns".

Tack för den reaktionen, John. Jag vill dock först som sist påpeka att Monia Svensson bara talat för p-skiva, men ett gemensamt agerande av alla kommunerna i länet. Det var jag som drog in mobiltelefonen i det hela. Jag håller med om att man måste ha en sådan, och det har rätt många människor nu för tiden. Jag tillhör dessutom den ökande skara människor som sällan har varken mynt eller sedlar på mig, men alltid mobiltelefon.

Jag tycker vi ska fortsätta att diskutera de här frågorna, och jag skulle hemskt gärna veta varför det skulle kosta pengar att införa ett p-skivesystem. Gör som på en del andra håll: där låter man företagen köpa in p-skivorna. Företagen trycker sedan på sin logotyp (varumärke), adress och telefonnummer. Så säljer man p-skivorna eller delar ut dem gratis. När p-skivan ligger i fönstret på bilarna, så blir det ju reklam för företagen. På så sätt skulle kommunerna inte behöva betala särskilt mycket.

Vi har en märklig benägenhet att utgå från att myndigheter alltid ska sköta allting i det här landet. Bestäm hur det ska vara och låt sedan marknaden sköta resten!

Sedan ska jag avsluta med att instämma i Anders Englessons kritik av Karlshamns kommun. Det kan väl ändå inte vara så att kommunens företrädare uppmanat föreningarna att vara hårdare och avvisa de ungdomar som inte får plats i verksamheterna!? I så fall är det alldeles förfärligt odemokratiskt, cyniskt och elakt! Det har Anders Englesson alldeles rätt i. Det ni, det trodde ni väl aldrig att ni skulle få se mig hålla med någon som bekänner sig till den marxist-leninistiska läran, revolutionär dessutom!

Inga-Lena Fischer
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.